Ваксината на Модерна пристига в понеделник - ето кое е предимството ѝ

Във втория понеделник от 2021 г. страната ни ще посрещне втората ваксина срещу Ковид-19, която е дело на компанията "Модерна". Съвсем очаквано, в момента много от нас се питат дали тя е по-добра от продукта на "Пфайзер" и коя от двете е по-удачен избор.

На този въпрос отговори секретарят на Националния ваксинационен щаб Радосвета Филипова. В телевизионния ефир тя разясни едно от предимствата на ваксината на "Модерна", и то е, че тя не се разтваря:

"Тя е готов разтвор, който се прилага директно. Това улеснява много приложението, съкращава време, за което се прилага и намалява риска от грешки, които биха възникнали“, бяха думите ѝ пред БТВ.

Радосвета Филипова поясни, че и двете ваксини са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК и се поставят по един и същ начин - интрамускулно в горната част на ръката. Освен това по-важният въпрос не е коя е по-добра, а коя е по-удачен избор за отделните рискови групи.

Секретарят на Ваксинационния щаб заяви категорично, че количествата, които са осигурени до този момент, ще покрият нуждите на всички граждани, които желаят да се ваксинират.

Четете още: 5 признака, че сте прекарали Kовид-19, без да разберете