Автор
Радина Василева

Код здраве: Насоки при планиране на бременност

Много жени споделят, че са открили истинския смисъл на живота си, когато са станали майки. Действително, това е една от най-сериозните крачки, които можем да предприемем и съответно е редно още преди да го направим, да планираме всичко, така че да сведем до минимум възможността нещо да се обърка.

Когато става дума за зачеване, износване и първи насоки след раждане, морето от информация е огромно, като нерядко тя е неточна и хаотична. Затова в днешния епизод на „Код здраве” Радина Василева и акушер-гинекологът и носител на награда „Златен Хипократ” д-р Катерина Чачева от МБАЛ „Св. София” ще синтезират най-важното в помощ на бъдещите родители.

Един от честите въпросителни, що се касае до бременност, е свързан с физическата и хранителна активност на бъдещите мами. За тези от тях, които са не особено активни физически, имат наднормено тегло или придружаващи заболявания, д-р Чачева препоръчва да обърнат внимание на всички тези фактори предварително, за да ги коригират или вкарат в норма. В началните срокове на бремеността леките физически натоварвания са полезни и категорично не трябва дамите да се обездвижват, лежейки в леглото по цял ден.

Често по време на бременността се откриват и отключват различни гинекологични или урологични инфекции, които усложняват целия процес. Така например признак на вагинална инфекция е промяна в секретите, които придобиват по-различни мирис и цвят от обичайното. Възпаленията на уринарния тракт, който най-често се появяват, са цистите, както и задържането на урина, което предразполага към инфекции. „Жени с хронични цистити или бъбречни проблеми трябва да вземат мерки преди бременността, за да не се стигне до усложнения по време на нея”, категорична е д-р Чачева.

По отношение на татковците е важно те да изследват своята кръвна група, ако тази на майката е отрицателна, поради възможност от тежки увреждания и смърт на плода – т.нар. резус фактор.
Хепатит Б, ХИВ, Сифилис се поемат по Здравна каса при установяване на бременност. Към тях влизат и два ехографски прегледа – единият при установяване на бремеността, а вторият - в определен етап от проследяването. Предвидено е изследване на пълна кръвна картина и урина, както и прегледи за измерване на тегло, кръвно налягане и коремна обиколка. „Всеки АГ специалист прави ехографски прегледи допълнително, за да проследява развитието на плода, защото това, което се поема и заплаща от НЗОК е крайно недостатъчно. Много важно е около 20-тата гестационна седмица да се направи фетална морфология, при която детайлно се оглеждат органите и системите на плода. Това изследване трябва да се провежда задължително от доказан специалист, каквито в България са много малко”, категорична е носителката на „Златен Хипократ”.

Един от честите въпроси на дамите е свързан с определянето на фертилния прозорец – времето, в което вероятността опитите за бебе да сполучат, е най-висок. Основното правило е, че овулацията е около 14-тия ден преди менструацията, ако тя е нормална на 28 дни. Голяма част от дамите обаче са с нередовен менструален цикъл, за което на помощ идват консултациите с акушер-гинеколог. „Съветът ми към младите двойки е просто да опитват, а не да следят изкъсо, буквално по час, кога настъпва фертилният прозорец. Ако опитите не са успешни в рамките на 6-12 месеца, тогава потърсете помощ от акушер-гинеколог”, коментира д-р Чачева.

Бременността не е патология, а физиологично състояние на повишени изисквания, по време на което настъпват известни адаптивни промени в тялото на жената, което е напълно нормално. Все пак трябва да се следи за някои симптоми, които биха могли да подскажат за проблем – повръщане по повече от 3-4 пъти дневно, липса на апетит и желание да се пият течности. В началните срокове често при д-р Чачева идват пациентки, които се оплакват от розово или кафеникаво зацапване на бельото. То не е притеснително, ако настъпва в дните около нормална менструация. Ако обаче се появи ярка кръв, задължително трябва да се посети специалист.
След първите опити за зачеване всяка двойка обикновено няма търпение за тест за установяване на бременност. Кога и какъв да е той, така че да не бъде лъжовно отрицателен, какво е мнението и препоръките на д-р Чачева по отношение на ковид ваксините за дамите, които искат да станат майки, както и още ценни съвети вижте във видеото:

Кой е днешният ни гост накратко:
Д-р Катерина Чачева още от дете решава, че иска да стане лекар. Завършва Медицински университет София през 2017 г. с отличен успех и награда „Златен Хипократ“. По време на следването си е участвала в редица научни конгреси за студенти и млади лекари. Специализира Акушерство и гинекология в МБАЛ "Св. София". В периода декември 2018 г. - януари 2019 г. провежда стаж в Париж, болница „Tenon”, Отделение по Акушерство и гинекология;
През 2019 г. изкарва Курс "Принципи на колпоскопската диагностика и деструктивно лечение на гениталните преканцерози при жената": I ниво - Колпоскопска диагностика на доброкачествени и предракови изменения на маточната шийка, влагалището и вулвата;
Участва в национални конгреси и семинари по специалността (Софийски симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие).

Гардероб водеща:
Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в

iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS