Адвокат: Отнемат деца на бедни родители, за да ги "продадат" на осиновители

Според адвокат Петър Низамов у нас съществува "каталог", по който хора осиновяват деца, които преди това са били неправомерно взети от родителите им. Защо неправомерно? Защото, пак според Низамов, сред причините тези деца да бъдат отнети от семействата им се сочат тежкото финансово положение или възрастта на родителите.

Низамов сподели това в предаването "Темида - цената на истината". Търсят се бели деца, българчета, каза още той.

И допълни, че има сигнали от осиновители, че българчета се осиновяват в чужбина срещу добри суми пари. Информацията е била дадена от гръцки кандидат-осиновители. Те са получили децата без документи, за да свикнат с тях. След това децата са вземани обратно, а от кандидат-осиновителите са били искани пари в рамките на 30-45 хиляди евро.

Организацията на Низамов в момента се бори да бъдат върнати на баща от Варна четири деца, отнети според юриста неправомерно. Причината, която социалните служби са посочили, е бедността на бащата... За съжаление организацията е загубила делата в съда. На този етап.

Информации за продажба на българчета зад граница отдавна се прокрадват в медиите, но често остават незабелязани. А и обикновено става въпрос за ромчета. Сега обаче това се случва с бели деца, българчета, каквито са "маркетинговите търсения на пазара", казва Низамов.

Разбира се, без доказателства, подобни твърдения трудно могат да успеят в съда. Особено ако липсва широка обществена подкрепа.

В една друга - можем да кажем паралелна реалност, пак български родители се борят за законова регламентация на времето, което децата да прекарват навън, докато са на градина или в училище.

Родители на деца от предучилищна възраст, обединени в група „За качествена и иновативна образователна система“, настояват за специален регламент за извеждане на децата навън, дори при ниски температури и лошо време. Такива обстоятелства не са пречка в сочени за пример образователни системи в чужбина. В детските градини в Германия например, всяко хлапе има гумени ботуши и дъждобран за игра при мокро време.

Родителите настояват за всички групи в яслите и детските градини да е задължително извеждането навън ежедневно за поне 1 час. Независимо от времето и температурите, освен при мъгла, силен и проливен дъжд, гръмотевични бури и градушка, силно замърсен въздух над 50 микрограма/м3, силен вятър или прекомерно ниски или високи температури: под -15 или над 35 градуса, като стойностите могат да претърпят промени по предложение на експертите. Докато децата са навън, стаите може да се проветряват, като така ще се освежава въздуха в тях по-често и за по-дълго време.