Лесно и вкусно творческо ястие, в което картофи, сьомга и лимон се съчетават превъзходно.
Продукти за 4 порции:
* 500 г картофи нарязани на кубчета
* 100 г листа от спанак
* кората и сокът от 1 лимон
* 150 г пушено филе от пъстърва накъсано на малки хапки
* 1 с.л каперси
* 1 с.л накълцан копър
* 150 г хлебни трохи галета
* 1 с.л слънчогледово олио
* резени лимон за поднасяне
* сос тартар за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите в подсолена вода за 15 мин, докато омекнат. Междувременно сложете спанака в голям гевгир в мивката и отцедете картофите върху него, така че врялата вода да го попари. С лъжица върнете картофите в тенджерата и ги намачкайте с малко сол, кората и сока от лимона. Добавете рибата, отцедения спанак, каперсите и копъра и разбъркайте добре.
2. Разстелете половината трохи равномерно върху голямо плато. Върху друго плато изсипете картофената смес, оформете я като торта и внимателно я приплъзнете върху трохите. Изсипете останалите трохи отгоре и ги притиснете, за да полепнат добре.
3. Загрейте грила. В голям плитък тиган загрейте олиото и внимателно плъзнете вътре пая. Запържете го за 5 мин, след което преместете тигана в грила.
Печете 4-5 мин, докато паят получи златиста коричка и се загрее добре и отвътре. Поднесете с лимонови резени, сос тартар и зелена салата. Източник: goodfood.bg