Първи в Европа: испанците минават на 4-дневна работна седмица

Испания ще стане първата държава в Европа, която ще експериментира с 4-дневна работна седмица. Така, служителите ще трябва да прекарат в офисите си само 32 часа седмично.

Любопитен факт е, че заплатите няма да се променят. Целта е служителите да намерят по-добър баланс между личния живот и служебните си задължения.

Идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица не е утопична. Нито е нова. Обсъжда се от известно време и от някои правителствени ръководители. Особено в ситуация на пандемия...

Новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн например се изказа преди време в полза на идеята за четиридневна работна седмица. Според нея, това ще стимулира местния туризъм и ще даде възможност за по-добро съчетаване на професия и свободно време.

Във Франция работната седмица има продължителност от 35 часа от близо две десетилетия насам. Въпреки това страната задминава по производителност на труда редица държави с по-дълго седмично работно време.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, брутният вътрешен продукт, създаван за един работен час във Франция, е с около 25% по-висок от средния за ЕС, а и за редица други развити държави в света.

“Евронюз” съобщава, че според ново проучване, 60% от френските работодатели подкрепят въвеждането на 4-дневна работна седмица.

У нас преди две години собственик на консултантска фирма въведе четиридневна работна седмица, като запази заплатите и бонусите на служителите си. Шест месеца по-късно експериментът бе оценен не просто като положителен, а и като единственият възможен начин на работа в тази фирма.

Може би това е бъдещето, коментират хора от бизнеса.