Проф. Начев: България се готви за най-лошото, ще има Covid болници

Положението в страната ни става все по-тревожно, като броят на заболелите и починалите от коронавирус расте с всеки изминал ден.

Днес директорът на болница "Света Екатерина", проф. Генчо Начев, съобщи в телевизионния ефир, че обстановката е шокираща и се предвижда някои болници да станат изцяло Ковид. Той добави, че заразата върлува изключително бързо, тъй като вероятно вирусът е станал по-вирулентен. Проф. Начев заяви, че напълно подкрепя затягането на мерките, тъй като Спешна помощ вече е на предела на възможностите си и екипите не стигат.

Към момента леговата заетост в болниците е 75% и медицинските екипи са подложени пред сериозно изпитание за издръжливост. Проф. Начев също добави, че и децата навлизат в рисковата група.

Според него България ще види светлина в края на тунела, едва когато процентът на ваксинирани и преболедували надвиши 70%.

В името на борбата с коронавируса днес страната ни закупува 36 хиляди флакона от препарата Ремдисивир. През следващите 6 месеца България ще получава по 6000 флакона месечно.

Четете още: Проф. Балтов: Все повече деца идват с Ковид! Трябва да се действа бързо!