Проф. Балтов: Все повече деца идват с Ковид! Трябва да се действа бързо!

Разяснения по въпросите защо се налага затягане на мерките в страната, кога и как ще се случи това, даде проф. Асен Балтов, член на Щаба и директор на „Пирогов“, пред Нова тв тази сутрин.

Както вече стана ясно, решенията за новите мерки, които Оперативният щаб ще вземе, ще бъдат съобщени в четвъртък. Засега се знае само, че най-вероятно те ще влязат в сила от събота в София, и от понеделник в останалите градове на България.

„Според мен трябва да бъдат затворени временно, поне за две седмици, детските градини. Учениците от 1 до 5 клас да минат онлайн, доколкото могат. Естествено, не може да затвориш децата, а да оставиш фитнесите и ресторантите да работят. Смятам, че наистина трябва да разберем, че има нужда от две седмици със строги мерки”, заяви той в ефира.

Проф. Балтов обърна внимание на това, че вирусът се е видоизменил и че наистина трябва да се действа бързо. По думите му преобладаващият щам, с който са заразени най-много пациенти, е британският. „От 46 постъпили в болниците само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се е настанил в България, в София”, поясни директорът на спешната болница.

Професорът подчерта още, че броят на пациенти под 18-годишна възраст, които се нуждаят от болнично лечение, нараства с всеки изминал ден все повече. Всички те са с пневмония и се лекуват с антибиотици. Нито един от тях засега не е в тежко състояние, успокои директорът, припомняйки, че по време на изминалия пик е имало и такива, които са се нуждаели от апаратна вентилация.

Директорът на „Пирогов“ сподели още, че в най-голямата спешна болница предстои да се открият още 20 деца, допълвайки, че леглата за лечение на пациенти с COVID-19 постепенно се запълват.

„С днешна дата имаме 390 души, настанени в болницата, от които 10 деца. 40 пациенти са интубирани, на апаратна вентилация”, поясни проф. Балтов.

Четете още: Какво точно се случва? Кой и защо мъти водата около Astra Zeneca? Кой ни вкара в капана?