Автор
Пепа Попова - Пепита

Великден, слънце и козунак по рецептата на баба, в която ще се влюбите

Помните ли миналия Великден? Пустите улици, празните църкви, контролно-пропусквателните пунктове, пълната изолация, страха от болестта и неизвестността?
Именно около Великден кухненските ни маси се превърнаха в работни пространства, домовете ни – в home office, детските стаи – във виртуални класове, срещите ни и събитята се преместиха в Zoom, а концертите станаха виртуални. Започнахме да говорим за “ново нормално”, в което Бочели пее сам в Дуомо ди Милано на Великден на фона на live кадри на празните световни мегаполиси, а 3 милиона души по цял свят без значение на религия, националност, възраст и дори музикални предпочитания гледат половинчасовия концерт “Music for hope” по интернет с много надежда и вяра. Бе едновременно толкова красиво и толкова тъжно да бъдем хем заедно в мрежата, хем сами по домовете си, без близките и приятелите си.

Отново сме в навечерието на Великден и сякаш дългият ни зимен сън в собствените ни домове започва да приключва. Вярвам, че този светъл празник, освен обичайните шарени яйца, ще ни върне и към “нормалното” нормално. А то за мен на Великден задължително включва цялото семейство в бащината къща. Обожавам прекрасната еуфория, която настъпва в този празничен уикенд и въпреки, че знам почти по минута и секунда кога и какво ще се случи, не преставам да го очаквам с нетърпение и да му се наслаждавам...



Вече го чакам и знам точно как ще премине: Докато стана и изпия кафето си в съботната утрин, мама ще е изпратила татко до пазара и магазина поне 5-6 пъти, яйцата вече ще са сварени, боите - разтворени, амбалажната хартия, върху която ще се боядисва – подготвена върху масата на терасата. Оттам насетне задачите са ясни: децата ще боядисват и украсяват яйцата на терасата, мъжете ще подготвят и разфасоват избраното с изключително внимание от татко агнешко бутче, а ние с мама ще замесим козунаците по старата рецепта на баба.
И къщата ще оживее от толкова много аромати, звуци, закачки, дори понякога малки забележки от мама към татко или към мен, от мен към децата ми или мъжа ми... знаете ни жените – все намираме за какво да мърморим... Обичам дори малките кавги в този ден – всичките. Но най-много обичам уханието на домашните козунаци. И знаете ли, това ухание и неземния вкус си заслужават цялата подготовка, хамалогия, месене и блъскане на тестото.
Истината е, че за вкусния козунак са нужни единствено качествени продукти, добро настроение, малко търпение и щипка любов!

За да станат хубави козунаци трябва най-вече маята, която ползвате, да бъде прясна и жива, а маслото - най-доброто на пазара днес. Според нашата фамилия това е Lurpak – чисто масло, произведено от свежо мляко и натурални съставки без съдържание на сол.


А ето я и нашата рецепта за вкусен козунак на конци:

Необходими съставки:
Брашно - 1 кг;
Яйца - 6 броя;
Прясно мляко - 250гр.


Захар - 1 1/3 чаена чаша;
Краве масло – 1 чаена чаша (250гр.)(*Най-доброто масло за печене на сладкиши от всякакъв вид е несоленото масло - именно затова в нашата къща залагаме на Lurpak - комбинация от истинско съвършенство и вкус.)
Ванилии - 2 броя;
Ром - 1 супена лъжица;
Лимонова кора - 1 супена лъжица;
Сол - 1 чаена лъжица;
Мая - 1 кубче жива мая;
Локум - 250 грама;
Конфитюр -1 чаена чаша;
Орехи - 1/2 чаена чаша смлени;




Първата стъпка от рецептата на мама е приготвянето на продуктите и кваса за тестото.
Всички продукти при приготвянето на всяка рецепта за козунак трябва да са леко затоплени. В никакъв случай не трябва да са директно извадени от хладилника! В чаша сипвате около 50 милилитра топла вода, към нея добавяте 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, 1 супена лъжица брашно и едно кубче жива мая, натрошена на ситно. Разбърквате добре сместа до получаване на каша и оставяте на топло, за да втаса. Живата мая може да замените и със суха, като тогава желаното количество е 1 супена лъжица. Докато чакате квасът с мая да набъбне, разбивате 5 цели яйца и 1 белтък заедно с 1 чаена чаша захар и ванилиите до побеляване, а останалият един жълтък оставяте за намазване на козунаците. Маслото разтопете на водна баня.

Брашното се пресява в голяма тава. В средата се прави кладенче, в което се изсипва втасалата мая, разбитите яйца, рома и прясното мляко. С помощта на дървена лъжица разбърквате докато съберете съставките и получите тесто. Към тестото добавяте настърганата лимонова кора. Идва моментът, в който трябва да започнете да месите тестото. Освободете си възможно по-широк работен плот, който поръсете с брашно. Намажете ръцете си и тестото обилно с част от топлата мазнина и месете. След като тестото поеме мазнината, добавете още и отново омесете. Повтаряйте добавянето на мазнина докато свърши. По време на измесването блъскайте тестото в плота силно и разтегляйте, след което отново го събирайте на топка. Процедурата с блъскането повторете около 80-100 пъти. Искате малко мотивация? Представете си, че това е едно страхотно упражнение за ръце и потренирайте стабилно!

След като тестото за козунак стане гладко, хомогенно и е добре измесено,
то трябва да втаса. Поставете го в топъл съд намазан с мазнина, като отгоре също го намажете с мазнина и го покрийте с топла кърпа. В помещението, в което приготвяте козунаците, трябва задължително да е много топло, за да могат те да втасат.

За да забързате процеса на втасване може да сложите благоверния козунак във фурната на 40 градуса.
Докато тестото втасва подгответе плънката. Нарежете локума на праченца, смелете орехите. Когато тестото е втасало го разделете на две части. От всяка една от тях накъсайте на три дълги парчета, като действате внимателно, без да използвате нож и без да натискате много тестото. Леко раздърпайте всяко едно от трите парчета, така че да се получи продълговато парче тесто, поставете трите едно до друго. Първото намажете с конфитюр, върху второто поръсете локум, третото отново с конфитюр, а накрая поръсете обилно с орехи.

Всяка от трите части затворете добре, така че плънката да не протича. От така образувалите се три фитила сплетете плитка, която поставете във форма за кекс с дупка или в тава, намажете с разбития жълтък, поръсете обилно със захар и оставете да втаса докато приблизително удвои обема си. Пак можете да ползвате фурната на 40 градуса...

След като козунаците втасат, печете в предварително загрята на 160-170 градуса фурна за около 30-40 минути или докато придобият апетитен загар.

Воала - вие току-що направихте най-страхотните козунаци на света.

Време е да наредите масата и да опитате козунаците!




*Съветът на woman.bg: Не се стархувайте. Експериментирайте. Пробвайте тази рецепта и не забравяйте тайната съставка - натуралното масло на Lurpak в комбинация с щипка любов прави тези козунаци уникални!

(в материала има продуктово позициониране)