13 цитата от персийския философ Руми, които ще променят мисленето и живота ви към по-добро

Руми е световноизвестен персийски поет и учен от 13 век. Неговите мисли и послания са преминали през всички граници по света и продължават да издържат изпитанието на времето. Думите, които той изрича, са събрали в себе си толкова голяма мъдрост и красота, вдъхновила и повлияла на творчеството на редица творци през годините.

Поднасяме на вниманието ви шепа от съкровищницата на най-бляскавите и запомнящи се цитати от великия философ, които ще променят начина ви на мислене и живота ви към по-добро, отваряйки сърцето ви за любовта, надеждата и духовното пробуждане.

1. "Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър, така че се аз се променям."

Кой си бил преди десет години и кой си сега са двама различни хора. Това, което започва като пътуване в търсене на отговора на въпроса „как мога да променя този свят с моите идеи“, се трансформира през годините от натрупания житейски опит в това „как мога да променя себе си, за да бъда по-полезен на този свят“. Промяната на себе си не означава да станеш по-различен от това, което си, а да работи върху себе си и своето самоусъвършенстване, да станеш по-добрър; да се научиш на по-високо самосъзнание, да култивираш по-креативна и положителна мисъл. Твоята цел е да разбереш по-добре себе си и да станеш по-благодарен, устойчив, уверен и продуктивен в своето ежедневие.

2. "Колкото по-тих става, толкова повече започваш да чуваш."

Проучванията показват, че хората, които се научават да намират комфорт в самотата, да се уединяват били то с книга в ръка или сред природата, наслаждавайки се на нейното великолепие, са по-щастливи, изпитват по-ниски нива на стрес и са по-малко склонни към депресия. Уединението със себе си отваря очите, насочва към пътя на по-голямо самосъзнание, давайки по-добра представа какво искаш да направиш с живота си живота си. Тишината и уединението вървят ръка за ръка. Научи се да интегрираш поне 10 минути на ден, за да оставаш насаме с мислите си, защото „колкото по-тихи ставате, толкова повече можете да чувате“.

3. "Изкуството да знаеш е да знаеш какво да игнорираш... Игнорирай онези, които те правят мрачен и тъжен; които ти носят болест и смърт."

Ще има хора, които ще се опитат да ви попречат да следвате мечтите си и ще се опитват да проектират върху вас своите страхове и ограничаващи вярвания. Тайната на противодействието срещу тях е да се научите да казвате Не – Не на всичко онова, което може да ви извади от равновесие. Игнорирайте тези, които ви нямат доверие; които ви натоварват физически и психически; които ви мачкат емоционално и обезличават. Кажете Не на страха, негативизма и критиката.

4. "Това е твоят път и само твоят. Другите могат да го извървят с теб, но никой не може да го извърви вместо теб."

С други думи, ако не намерите смелост да се стремите към това, което искате в живота, никога няма да го получите. Извиненията и оправданията пред себе си са измислени илюзии, които създаваме, за да рационализираме поведението си, когато се страхуваме да постигнем това, което наистина искаме. Двадесет години по-късно със съжаление ще погледнете назад и ще си кажете „Иска ми се да бях го направил.“ Каквото и да искате да постигнете в живота си, трябва да сте първият, който ще пристъпи крачка към него. Започнете да вървите по пътя сега, за да могат по-късно и други да го извървят с вас.

5. "Раната е мястото, където Светлината навлиза в теб."

Светлината се определя като „естествен агент, който стимулира зрението и прави нещата видими“. Понякога болест, инцидент, наранено сърце, огорчение, могат да ни отворят очите за истински смислените неща в живота, да ни направят по-добри и благородни хора, да преоткрием себе си и своя скрит потенциал. Светлината прави нещата видими, а раната е място, където тя навлиза във вас. Всички ние изпитваме болка, скръб и нещастие в даден момент от живота си. Ключът е да позволим на светлината да влезе в душите ни и да ни преобрази.

6. "Вътре в теб има художник, за когото не подозираш."

Това е подобно на казаното от Пикасо: "Всички деца са художници. Проблемът е как да останеш артист, когато пораснеш." Според Руми всички ние имаме способността да създаваме изкуство. Ключът е да си позволим да го изследваме, да търсим заложбите си и онези качества, за които имаме най-голям потенциал и да ги развиваме. Никога не изпускайте от поглед вътрешното си дете. Вие сте творец по свой собствен начин. Въпросът е дали сте готови да отделите време, за да откриете наново детето в себе си, да намерите какъв е вашият талант и да бъдете достатъчно любопитни да го изследвате.

7. "Когато започнете да вървите по пътя, пътят се появява."

Често пъти се оказваме колебливи, защото знаем къде искаме да отидем, но не знаем как да започнем. Искате да изградите свой собствен бизнес, но не сте сигурни как да започнете. Искате да станете автор на великолепна пиеса, но не сте сигурни как да стигнете до там. Искате да станете музикант, но дори не знаете гамата. Само с искане не става. Нужно е и действие, цел, посока. Просто започнете. В момента, в който направите първата крачка, пред вас ще се отвори пътят. Ще го виждате, докато вървите в избраната посока.

8. "Остави се да бъдеш привлечен мълчаливо от странното привличане на това, което наистина обичаш. Това няма да те заблуди."

Някои го наричат страст. Други - цел. Трети - смисъл. Както и да го наречете, това чувство произтича от сърцето. Оставете се на неговото привличане, независимо дали става дума за човек, или област от изкуството или науката. Отдайте се с цялата си енергия и страст.

9. "Твоята задача не е да търсиш любов, а да търсиш и намериш всички бариери в себе си, които си изградил срещу нея."

Това, което Руми казва, е, че трябва да се научим да обичаме себе си, преди да се опитаме да обичаме някого друг. Когато се раждаме на този свят, ние се присъединяваме към него като малки снопчета радост. Мисли като „Аз не съм достатъчно добър“ или „Аз съм дебел“ или „Аз не съм добър човек“ са неща, в които сме повярвали, защото някой някога ни ги е казвал и с течение на времето те са били кодирани в нашето подсъзнание. Счупете оковите на внедрените ви отвън комплекси. Грижата за себе си е необходима за вашия здрав разум и здраве, казва Руми. Това означава да обичаш себе си такъв, какъвто си днес, и да си простиш за миналото. Това означава да промените историята, повтаряйки на себе си: „Аз съм достатъчно красив“, „Обичам тялото си“, „Добър човек съм”.

10. "Научи се да следваш сърцето си. Това може да те отведе до места, които никога не си си представял."

Това е най-мощният призив на Руми, защото ни напомня, че сами си поставяме граници в живота. Дали ще изберете да видите света като буйна зелена градина, осеяна навред с водопади, които текат с хиляди възможности, или ще скочите в бездънната яма на отчаянието и негативизма, зависи единствено от вас. Светът е пряко отражение на вашия ум. Погледнете през обектива на положителната възможност и ще видите градините на растежа; погледнете през обектива на отрицателните ограничения и ще видите бездната на смъртта.

11. "Носете благодарността като наметало и то ще подхранва всички сфери на живота ви."

Благодарността е силно свързана с щастието. Тя не само ни спасява от токсични емоции, подобрява физическото и психическото здраве, но също така ви помага да почувствате повече положителни емоции, да бъдем по-издръжливи в справянето с несгодите и да изградим по-силни отношения със семейството и приятелите си, казва Руми. Благодарността ви позволява да видите живота в цялото му изобилие. Практикувайте благодарността и нейните положителни последици ще се разпространят и в други области от живота ви.

12. "Ти си роден с крила, защо предпочиташ да пълзиш през живота?"

Ти си роден с крила. Трябва да летиш, да изследваш и откриваш. Защо пълзиш? Защо не разтваряш крилете си, изпълвайки ги с ветровете на убеждението? Страхът ли е причината? Той е нещо напълно нормално, той е част от нас. Но с времето ще научиш, че страхът не е нещо, което трябва да преодолееш, а просто емоция, с която да свикнеш. Когато го опитомиш, ти си победителят, казва Руми. Когато слушаш сърцето си и имаш цел, интерес, желание да постигнеш нещо, страхът сам ще си отиде, давайки възможност на крилете ви да се разтворят.

13. "Когато се освободиш от това, което си, ставаш такъв, какъвто можеш да бъдеш."

Ако искате да станеш успешен в дадена област, трябва да се откажеш от по-старите си лоши навици, ограничаващи убеждения и негативни самооценки. В процеса на трансформацията, самоусъвършенстването, трябва да бъдеш постоянен и упорит, да вярваш в своя потенциал, който е огромен и чака само да го освободиш от оковите на самоограниченията и отрицателните мисли.

Четете още: Далай Лама: Помни, че понякога да не получиш това, което искаш, всъщност е голям късмет