В днешния забързан свят приемът на витамини е приет като най-лесен и добър начин да се справим с всички проблеми и неразположения, от които страда тялото ни. Истината е обаче, че витамините никак не са толкова безобидни и е препоръчително да внимаваме, когато решим да прибегнем към тях. И не забравяйте, че информацията в интернет не трябва да бъде единственият ви съветник. За някои витамини е необходимо да се обърнете към лекар, който да ви назначи дозировка и определен период, в който да ги приемате. А ето кои са те:

Витамин D

Този витамин е особено популярен през последната една година, тъй като много лекари го препоръчват като лечение за Ковид-19. Той играе важна роля в организма, като стимулира усвояването на калций в червата и му помага да проникне в костната тъкан. Витамин D има ефект и върху имунната система и повишава устойчивостта към вирусни и бактериални инфекции. Той се съдържа в някои храни, а тялото го получава и под формата на слънчева светлина, но съвсем не в количеството, в което е необходимо на организма. Ето защо лекари често препоръчват допълнителен прием на този витамин, но той трябва да бъде в много точна дозировка и само за определен период от време. В противен случай неконтролираният прием може да доведе до неприятни последици за тялото ни като камъни в бъбреците и хиперкалциемия.

Витамин Е

Витамин Е се съдържа в пшеницата, авокадото, орехите, слънчогледовите семки, в някои плодове и растителни масла. Той е страхотен антиоксидант и може да бъде използван за подсилване на имунитета. Но както всяко лекарство, в прекомерна доза този витамин може да се превърне в истинска отрова и да попречи съсирването на кръвта, което е опасно при хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, както и за такива, които са прекарали инсулт или страдат от чернодробно заболяване.

Витамина С

Кой не е чувал за безбройните ползи от витамин С? Най-често се използва за подсилване на имунната система. Той има и редица други ползи като възстановяване на тъканите, спомагане за отделянето на колаген, образуването на серотонин и прочистване на организма. Но когато има предозиране с витамин С могат да възникнат неприятни симптоми като диария, гадене, гастрит, стомашни киселини, умора, горещи вълни, главоболие и безсъние. Не трябва да приемате този витамин без предварителна консултация с лекар.

Витамин А и провитамин А

Витамин А е мощен антиоксидант и пръв приятел на доброто зрение и здравите кости, зъби и кожа. Той се намира в продукти от животински произход като яйца, мляко и месо. Провитамин А пък се среща в цитрусовите плодове и в зеленолистните зеленчуци. Неконтролираният прием на тези витамини обаче крие опасности най-вече за бременните, особено в първия триместър, защото може да предизвика развитие на увреждания на плода. Прекалената употреба на витамин А и провитамин А може да доведе до повишаване на риска от развитие на болести като рак.

Фолиева киселина

Най-често към прием на фолиева киселина прибягват бременни и жени, които планират бременност. Тя спомага предотвратяването на дефекти в мозъка, които могат да се появят по рождение и понижава риска от сърдечни заболявания. Добри източници на фолиева киселина са зеленчуците, особено тъмно зелените, свежите плодове, морските дарове и яйцата. Прекаленият прием обаче може да доведе на повишаване риска от появата на тумори.

Витамин В6

Този витамин спомага обмяната на веществата и понижава риска от развиване на сърдечни заболявания. Участва и в процеса по отделяне на серотонин в кръвта и играе важна роля в контролирането на апетита и настроенията. Влияе на когнитивните способности и имунната система. Съдържа се в месото, рибата, пилешкото, боба, картофите и нецитрусовите плодове. Прекаленият му прием може да доведе до увреждане на периферните нерви, да причини болки в костите, отслабване на мускулите, изтръпване, неволни контракции в мускулите и нарушаване на походката.

Четете още: 8 проверени железни начина да върнем енергията си