Да започнем така: като за начало - запомнете три аксиоми. Налага се преди да се занимаем с новите начини, да си припомним и разберем някои банални неща. Вие си знаете, че трябва добре да се наспивате, добре да се храните и да спортувате. Няма да ги обясняваме. Ще кажем и две думи за въвеждането на здравословния начин на живот в ежедневието ни.

1. Как да се зареждаме с енергия чрез тренировки
Тренирайте през обедната почивка или излезте на разходка. Проучване доказва, че работниците и служителите, които посещават корпоративната спортна зала показват по-добри резултати и по-лесно се справят с натоварването. Освен това повече си харесват работата, усещат по-малко стрес, не се чувстват уморени след половин ден работа, а уж са загубили енергия при тренировките.

Как да спим повече
Излъжете будилника. Нека не ви звъни сутринта, когато трябва да ставате, а вечерта – когато е време да си лягате. Така си напомняте, че е време вече да сте в леглото. Сигналът трябва да звъни един час преди да угасите лампите. През този час си свършете всичко обичайно преди лягане.
Как да преминем към здравословно хранене
Когато решавате да хапнете или не десерт, как би постъпил вашият детски кумир от типа на Батман, например. Ако първия път не помогне, задайте си този въпрос три пъти. Ще ви стане по-лесно да вземете здравословно решение.
Разбрахме се за скучното и очевидното, което мнозина знаят, но малцина прилагат. За да си набавим енергия ни е необходимо време. Няма никаква необходимост да издевателствате над организма си. Най-добре е да си направите разписание.

2. Изяснете си кога сте активни
Ако се явно изразена сова е глупаво да си планирате и поставяте задачи за 8 часа сутринта. Отделете внимание на своите биоритми. Спортистите печелят и чупят рекорди, когато настройват по време на състезание вътрешния си часовник.
Едно от изследванията на Дейвид Рендъл „Науката за съня: екскурзия до най-загадъчната сфера на човешкия живот” показва, че рекордите в бягането, плуването често се поставят от спортисти, при които графикът на състезанието съвпада с втория период на денонощната им активност. При скоковете на дължина спортистите показват 4 % по-добър резултат.
Настроихте ли си вътрешните часовници? Чудесно. Сега ще се учим да се отказваме от работа.

3. Поставете си правилни цели и не казвайте на никой за тях
Целите ви могат да бъдат относителни – искам да съм по-добър от колегата си. А може и да са обективни: Искам да получа най-високия бал на тестовете. Но ако искате да си повишите енергията, то в главата ви трябва да остане една цел: да стана по-добър/а.
Изследване на американския психолог Хайди Грант Халвърсън показват, че съсредоточеността върху усъвършенстването усилва желанието за работа. Ние се трудим с интерес и увлечение, когато мислим за прогреса, а не само за задачата. Когато ви е интересно не се насилвате да работите до последния си дъх, а се изпълвате с енергия.
Това не е чак толкова сложно. Просто мислете за това как да направите всичко, с което се занимават, по-добре.
А сега и втората част: Мълчете. Изследвания са доказали, че не бива да разказвате за своите цели, ако не искате да разплискате енергията си, необходима за достигането им.
И така, настроили сте се добре, запомни ли сте, че щастието обича тишината. Къде и как да се заредя с енергия?

4. Бъдете оптимисти
С пълно въоръжение войници трябва да извършат 40-километров марш. На едната група казали, че преходът е 30 км. На другата - 60 км. След завършване на тренировката изследователите измерили нивото на хормона на стреса в кръвта на двете контролни групи. Какво излязло? Оказва се, че стресът съответства не на реалността, а на очакванията.
Какъв е изводът? Всички получават това, което очакват. Мозъкът не обича да заставяме тялото си да губи ресурси, докато не види реални шансове за победа. Физическата сила е недостъпна, докато отсъства вяра в успеха. Това е така, защото за човешкия организъм няма по-страшна ситуация от тази да изразходва всичките си ресурси и да се провали. В мига, в който се появи увереността, се отваря врата, през която нахлува енергията. Надежда или отчаяние – това е на което се програмираме сами, коментират авторите на книгата „ Максималната сила на мозъка”.
Оптимистите имат повече енергия. Песимистите – повече стрес. И всичко това зависи не от обективните обстоятелства, а от гледната ви точка.
Заредихте ли се позитивно? Добре. Но може би е време да преработим куп неща? Какво е нужно за това?

5. Правете това, което ви се отдава
С какви проекти сте заети на работата си? Какви домашни задължения вас чакат? Изследвания са доказали, че използването на силните качества в работата правят хората щастливи. И заедно с това повишават енергията им. Колкото повече човек работи това, което умее, толкова е по-бодър и щастлив, толкова повече се себеуважава. Това кара хората да се усмихват, да се учат на нови интересни неща.
Вече знаете какво да правите. Но каква грешка убива мотивацията?

6. Доведете едно дело до край
Често ние работим над пет задачи едновременно. Но ако сме съсредоточени само върху един процес мотивацията се повишава в пъти. Дан Пинк, автор на бестселъра „Карай”, експерт по въпросите на мотивацията, обяснява тайната на малките победи: задачи, които изглеждат незначителни, могат чувствително да влияят върху състоянието ни.
Вътрешната енергия нараства или пада в зависимост от това доколко проектите са се придвижили напред, дори с мъничко. Скромните победи оказват неочаквано силен положителен ефект, а малките загуби – обратното, отрицателен.
Как да вземаме решения, когато умореният ни мозък отказва да работи?

7. Ако сте уморени, заслушайте се във вътрешния си глас.
Друго изследване показва, че когато енергията е много, най-добре е да слушаме разума. Гликозата ни осигурява количеството енергия. При вземане на решения при ниски равнища на гликоза в кръвта е добре повече да разчитаме на интуицията. Но е добре да се върнем към съзнателното обмисляне на решенията веднага, след като повишим нивото на гликозата в тялото си.
И така, вече постигате успехи? Поздравления. Но как най-добре да си почиваме, за да съберем енергия и за утрешния ден?

8. Възстановявайте се активно
На пръв поглед не звучи много логично. Но ако днес сте отпаднали, а не искате така да е и утре, почивайте си активно. Отидете на тренировка, или общувайте с приятели. И никакво заседяване пред телевизора или компютъра.
В книгата си „Силата на волята” д-р Кели Макгонигъл пише: Американската психологическа асоциация изясни, че най-добрата стратегия за възстановяване това са упражненията, спортните игри, четенето, молитвите, музиката, отдихът със семейството или с приятели, масажите, разходките, йога, занимание с творческо хоби. Най-лошо се почива по време на хазартни игри, шопинг, пушене, видеоигри, сърфиране в интернет, гледане та телевизионно шоу или кино повече от два часа.