Пеперудената дама или чудото на Япония: 73-годишна в инвалидна количка, която не спира да превзема света с това страхотно умение

Кими Бешо, известна още като "Пеперудената дама", е истинско чудо! Тя е на 73 г., но има енергия на дете, воля на истински боец и абсолютно непоклатим дух. Кими е едно от явленията в японския спорт и може да се похвали със страхотни успехи в тениса на маса. А споменахме ли, че дори не може да ходи и е в инвалидна количка? Но дори и този факт не може да сломи желанието ѝ за адреналин и непрестанно движение.

Нека обаче започнем от прозвището ѝ - защо я наричат "Пеперудената дама"? Отговорът е много, много прост - защото Кими никога не излиза навън без десетките ѝ шнолки за коса, които са под формата на пеперуда, която е символ на щастието. И това напълно се вписва в младия ѝ дух. А ако я видите, никога няма да повярвате от колко много години е на тази земя, защото спортът и начинът, по който живее, изтриват поне 10 години от лицето ѝ.

View post on Instagram
 

Тази година Кими ще участва за пети път на параолимпийските игри с тенис на маса, който владее феноменално. И никаква пандемия не може да я спре. Дамата споделя, че не е спирала да тренира всеки ден от началото на разпространението на Ковид-19, въпреки че това е било трудноизпълнимо. Но за нея спортът е животоподдържаща сила и начин на оцеляване. Тази година Кими е разтревожена да пътува, тъй като не е имала възможност да се ваксинира заради четвъртата вълна от Ковид-19 в Япония:

"Не искам да умра от вируса. Ако умра, искам да е по време на състезание след размазваща победа", откровена е Пеперудената дама. Тя е категорична, че не желае "скучна смърт" и се шегува, че един ден, когато си отиде, приятелите ѝ ще трябва да декорират ковчега ѝ с много топчета за тенис на маса.

И ако днес Кими изглежда толкова усмихната и освободена, то може би се дължи на тежкия живот, който е имала. Като дете тя е изключително активна и нито един ден не минава без спорт за нея. Открива и голямата си любов, за която се омъжва, но драматично събитие преобръща изцяло живота ѝ. Съпругът ѝ умира, когато тя е едва на 38 г. Мъката я поглъща толкова силно, че Кими спира да се движи и преустановява начина си на живот. Напуска работа, защото няма сили да излезе от вкъщи, остава да тъгува и така цели две години. Един ден, след като усеща, че вече е готова да продължи живота си, тя усеща все по-непоносими болки в ставите, не след дълго е и напълно обездвижена. Тогава получава диагнозата рак...

Лекарите успяват да се преборят за живота ѝ, но за съжаление Кими остава парализирана след операцията по отстраняване на тумора. Днес тя споделя, че в онзи момент е искала да отнеме живота си, но някаква вътрешна сила сякаш не ѝ позволила да го направи, а я подтикнала да продължи да се бори. И така започва рехабилитация и се връща към едно от любимите си занимания - мотоциклетите. Успява да седне и отново зад волана, уверена че ще се справи с шофирането, а във фитнеса, който посещава за възстановяването си след операцията, научава за параолимпийските игри и в нея се пробужда внезапен интерес към тениса на маса.

View post on Instagram
 

И 5 години след парализирането си, Кими Бешо взима участие на спортното събитие за първи път. Тогава тя е на 56, но този факт съвсем не стихва страстта ѝ към спорта. През 2018 г. обаче съдбата поставя ново тежко изпитание пред Пеперудената дама - тя е ранена в две поредни катастрофи. Но дори и това не може да спре Кими, защото тя се възстановява и има още няколко участия на параолимпийските игри.

В момента г-жа Бешо води изключително стриктен режим, като дезинфекцира редовно дома си, както и всички продукти, които използва във всекидневието. Задължително мери температурата си сутрин и вечер и е приготвила сак с багаж за поне 3 дни, в случай че ѝ се наложи да постъпи в болница по спешност. Междувременно се подготвя с трепет за тазгодишните параолимпийски игри, въпреки че е възможно и да не се състоят:

"Не мисля по въпроса дали игрите ще се състоят, защото това само би смутило мотивацията ми. Просто се наслаждавам на тренировките всеки ден. И без значение колко съм стара, трябва да знаете, че ще разбия всички по-млади от мен играчи!", категорична е Пеперудената дама.

Четете още: Ужасяващият живот на принц Хари: Всеки ден се страхува да не загуби Меган