Бивш агент на ФБР съветва как да се харесаме на всички в пет лесни стъпки

Професорът по психология Джак Шафер, който години наред е работил специален агент във ФБР, знае добре как и кога да използва чара си. И споделя, че има едно златно правило, с помощта на което лесно можете да спечелите симпатиите на всеки човек.

Как звучи това златно правило? Ужасно простичко - накарайте събеседника да се хареса сам на себе си!

А за да го постигнете, трябва да спазвате пет лесни стъпки...

Стъпка 1: Направете грешка! Когато Джак започва да води курс, той уж случайно допуска грешка и позволява на хората в група да го поправят. "Давам си вид, че съм малко смутен от случилото се, благодаря им за внимателното отношение и се поправям”, споделя Джак.



Така се постигат три неща: хората се чувстват по-уверени, защото са станали свидетели на факта, че и преподавателят греши, започват да се държат по-свободно и също си позволяват да грешат.

Стъпка 2: Направете комплимент от трето лице. Директните комплименти са твърде слагачески. Хората не са готови да ги хвалят, затова кажете нещо хубаво за общ познат.

Стъпка 3: Не забравяйте да проявявате съчувствие! Хората обикновено се интересуват най-много от себе си, което е нормално. Затова научете се да бъдете мили и да проявявате съчувствие. Изслушвайте. покажете, че чувствата човека срещу вас ви интересуват искрено.


Стъпка 4: Накарайте събеседника си сам да се похвали.
Между искрените комплименти и ласкателството има тънка граница, затова е по-добре да направите така, че събеседникът сам да се похвали. На него ще му бъде изключително приятно. И ще ви хареса. Гарантирано!

Стъпка 5: Научете се да искате услуга или за помощ. Бенджамин Франклин казва: "Този, който веднъж ви е направил добро, е по-вероятно да ви помогне отново, отколкото този, на който вие самите сте помогнали." Тоест, ако искате да се харесате на някой, потърсете помощ от него.