Мъжете от Балканите, които правят деца на богати австрийки срещу пари: щастие или шанс в живота?

Двойки от Германия, Швейцария и Австрия са готови да платят до 20 хиляди евро за донорска сперма от млади мъже от Балканите, които са "под 30 години, добри студенти, мускулести, високи, физически добре сложени"... Целта е подобряване гените на рода. Това твърди в материал македонски сайт.

24-годишният Г.Д. току-що е завършил университет със спортен профил. Споделя, че животът му се е променил коренно след като е отговорил на обява на агенция от Виена - за донорство на сперма.

„Обясниха ми, че това е работа, която изисква абсолютна дискретност, и че не могат да ми кажат нищо повече, но че мога да печеля от 10 000 до 20 000 евро. Като студент от малък град в Сърбия тази сума ми звучеше доста невероятно. И се съгласих. Прегледаха здравната ми история, изпратиха ме в хотел и ми казаха, че някой ще ми се обади. Същия следобед един от техните агенти се свърза с мен и ми каза, че има няколко заинтересовани".


Младият мъж обяснява, че става въпрос за двойки, които не могат да имат деца или двойки, които не искат да рискуват с анонимен донор.

„Помолиха ме да правя секс с жената, докато тестът покаже, че е бременна. Подписах договор, който ме задължава никога да не искам нищо от тях, и аз го направих. Когато видях двойката, която ме нае, веднага ми стана ясно, че разликата във възрастта между партньорите е огромна. Мъжът със сигурност е с повече от 25 години по-възрастен от жената, вероятно затова те не могат да имат деца. В началото беше трудно, но след няколко опита жената забременя. Не знам нито нейното, нито неговото име."

Г.Д. споделя още, че не знае нищо за детето. От агенцията са го помолили да даде контакти на приятели, които отговарят на описането за търсените физически данни и евентуално имат интерес към подобен тип ангажименти.

„По-късно ми платиха в брой. Прибрах се щастлив, защото спечелих парите, които родителите ми печелят за две-три години. Вероятно никога няма да видя детето си, агенцията работи за двойки, живеещи в Швейцария, Германия или Австрия."

Оказва се, че този случай не е единствен. Обикновено двойките търсели млади и здрави мъже от балканските държави, за които се смятало, че имат добри гени. И също така - са зле икономически, което пък означава, че биха приели офертата.

Любопитен е фактът, че се преминава към директен физически контакт, а не се ползват услугите на клиники по инвитро.

Мдааа... И у нас често донорският материал не достига. Разбира се, с донорската сперма е доста по-лесно, отколкото с яйцеклетките, но пак има проблеми. Защото е безплатно. Но пък сбъдва мечти. На десетки семейства, които не могат по една или друга причина да имат деца.

Проблемът наистина е сериозен. Заради куп факти - като лошото качество на живот, липса на достатъчно култура, чести аборти в ранна възраст, заболявания, възрастови промени в организма. Клиниките по инвитро растат като брой, расте и броят на семействата, които се борят за дете. Ставаме свидетели на куп инициативи, които се опитват да подкрепят двойките чисто финансово. Защото понякога да имаш дете, освен че е свързано с психически натиск и стрес, изисква сериозни финанси. Едно инвитро, например, с всички изслевания и съпътстващи процедури може да излезе 15 хиляди лева. Ако имате късмет. Има двойки, които опитват с години, продават си апартаментите... Дали е по-лесно да си платиш 20 хиляди евро на един непознат, добре сложен млад и здрав донор и после да имаш здраво дете?

Спорно е. Спорно е и дали е законно. Но явно е факт.