Автор
Ева Лъчезарова

Комбинацията за здрави стави, която не е тайна

Знаете ли защо колагеновите добавки са толкова популярни и защо всички говорят за тях? Колагенът всъщност е най-разпространеният протеин в тялото и съставя 1/3 от целия протеин в организма.

С течение на времето обаче телата ни започват да синтезират все по-малко колаген, като този процес започва около 20-годишна възраст, когато започваме да губим по 1% годишно. Колагенът е от изключително важно значение за доброто състояние на опорно-двигателния апарат, тъй като е основен градивен елемент на съединителната тъкан. Той поддържа ставите, структурата на кожата, мускулите, сухожилията и костите.

До проблеми със ставите биха могли да доведат фактори като: прекалено интензивните тренировки, прекомерно заседнал начин на живот или пък затлъстяването.

Коя обаче е оптималната комбинация за здрави стави и откъде да започнем?

Ето я и нея в едно изречение: спазвайте здравословен начин на живот, приемайте доказана колагенова хранителна добавка и не забравяйте да си правите профилактични прегледи.

Важни съвети за здравето на ставите:

- Намалете носенето на обувки на висок ток - те стресират допълнително коленете и повишават риска от проблеми в колянната става

- Не забравяйте да се движите - истината е, че нито продължителното седене, нито дългото стоене се отразяват добре на ставите ни. Затова специалистите препоръчват да се движите регулярно през деня. Ако например работите на бюро, опитайте се да ставате на всеки 30 минути и отделете кратко време за разтягане.

- Поддържайте здравословно тегло - излишните килограми товарят ставите изключително много. Изследванията показват, че при хора с наднормено тегло, свалянето на 5 кг намалява с цели 50% риска от развитие на остеоартроза.

- Правете леки тренировки - не е препоръчително да товарите ставите си с тежки упражнения, достатъчно е да заложите на йога, пилатес или плуване.

- Обърнете внимание на начина си на хранене - правилата тук са простички, но понякога трудни за спазване. Намалете захарта, силно преработените храни и солта. Вместо това заложете на храни, богати на протеини и не забравяйте да включите всеки ден в менюто си пресни плодове и зеленчуци.

Специалистите съветват да подбирате внимателно хранителните добавки, които приемате. На българския пазар има над 120 производители на добавки с различно качество, затова е препоръчително да проучите предварително продукта, на който сте се спрели и да сте убедени в неговите свойства. Допелхерц® систем Колаген 11.000 е носител на наградата “Хранителна добавка на годината” на българския фармацевтичен съюз през 2016 година и е най-продаваният течен колаген за стави в България.* На пазара вече можете да откриете и най-новия течен колаген на Допелхерц, който е обогатен с още две ценни съставки - куркума и джинджифил.

Куркумата се използва от хилядолетия за повлияване на различни състояния, сред които е и доказаното облекчаване на сковаността на ставите. Освен това тя притежава антиоксидантни свойства, защитава сърдечно-съдовата система и влияе положително върху черния дроб, тя има и антимикробни, антивирусни и антибактериални свойства. Новият колагенов продукт на Допелхерц съдържа 2 000 mg сок от корен на куркума, който всъщност е най-ценната част от растението.

В допълнение към това Допелхерц Колаген 11.000 е обогатен и с 40 mg екстракт от корен на джинджифил, който също има древна история зад гърба си и се използва в народната медицина. Той е богат на витамини от група B, витамин С, минерали като калций, магнезий и цинк. Джинджифилът има антиоксидантно действие и благоприятен ефект при хора със ставни проблеми.

Допелхерц® систем Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил е запазил всички полезни вещества на популярната хранителна добавка на немския производител, която също ще продължи да се предлага на пазара. Комбинацията съдържа 11 000 милиграма хидролизиран колаген, който се усвоява оптимално от организма, а в допълнение е обогатена с витамин С, хондроитин, витамин D, мед и селен.

Всяка дневна доза е в отделен флакон и е много удобна, както за ежедневен прием, така и при планиране на пътуване.

И не на последно място: не забравяйте да си правите редовни профилактични прегледи, за да следите състоянието на ставите си и да можете да вземете навременни мерки при появата на проблем.

* Източник: IQVIA: Фармацевтичен пазар за периода 01.01.2019-30.11.2020/ категория Ставна грижа - течни форми

(в материала има продуктово позициониране)