Франция пуска хотели на релси - нови нощни влакове, в които ще копнеете да пътувате

Дали пандемията напълно ще отшуми в близките месеци не знаем, но е факт, че светът все повече се завръща към предишния ритъм на живот и към възможността за пътувания. За радост на страстните пътешественици, във Франция е планирана нова мрежа от нощни влакове, която ще свързва Париж с цели 12 дестинации.

Предвижда се проектът Midnight Trains да бъде готов през 2024 г., а пътниците, освен нощен и екологичен транспорт, ще получат и истински "хотели на релси". Създателите на мрежата отбелязват, че целта не е влаковете да напомнят на луксозния Orient Express, а по-скоро да предлагат алтернатива на основните жп услуги и полети на къси разстояние. Пътуващите ще разполагат с всякакви "хотелски" екстри, като купетата ще предлагат сигурност и пълна поверителност. Влаковете ще бъдат обзаведени и с бар, и ресторант.

Интересът към възстановяването на работата на европейските нощни влакове е предизвикан от обществените тревоги, свързани с климата. Не е тайна, че Земята се намира пред екологична криза и това е причината функционирането на влаковете през нощта да продължава.

Засега се предвижда мрежата Midnight Trains да обслужва курсове до градове в Испания, Португалия, Италия, Белгия, Германия, Дания и Шотландия. Списъкът с дестинациите тепърва предстои да бъде окончателно завършен.

Създателите на мрежата изтъкват, че едни от най-големите предимства на тези влакове са не само екологичните нюанси, но и фактът, че в тях пътниците няма да бъдат принудени да заспиват сред напълно непознати, а всеки ще разполага със собствено пространство и качествено легло за качествен сън. Също така нощните влакове ще бъдат една прекрасна алтернатива за всички, които се страхуват да летят със самолет и никога не се възползват от полетите на кратко разстояние. За момента не са известни предполагаемите цени на билетите, но собствениците на компанията уверяват, че те ще бъдат конкурентни на нискотарифните авиокомпании.

Четете още: Животът се завръща! Пускат круизните кораби, но само за ваксинирани