Животът се завръща! Пускат круизните кораби, но само за ваксинирани

Пандемията сякаш започва да отшумява и животът ни, стъпка по стъпка, се завръща към ритъма, който познавахме преди. След като вече пътуването зад граница не изглежда невъзможно, днес научихме, че и круизните кораби по света започват отново плаването си. Но както при почти всеки вид транспорт, така и тук, за да плавате в открити води, ще ви е нужен сертификат за ваксинация. Ето какво друго трябва да знаете, ако сте решили да се качите на круизен кораб това лято:

Всяка круизна линия има различни изисквания

Много круизни линии ще изискват документ, че сте ваксинирани, но той вероятно няма да бъде задължителен при всички. Някои компании, например в Норвегия, ще изискват пътниците да са напълно ваксинирани поне до 31-ви октомври. В САЩ ваксинирането преди качване на кораб също е задължително, но за лица над 12-годишна възраст. При някои компании, като Royal Carribean International, се изисква пътниците да представят свидетелство за пълна ваксинация, ако са навършили 16 г. А тези, които не са получили втора доза ваксина, са задължени да представят отрицателен ПСР тест.

Работещите на круизен кораб също са задължени да бъдат ваксинирани

Дори и ако не всички пътници са ваксинирани (тези под 12-годишна възраст, както и тези които все още не са получили втора доза ваксина), всички работещи на борда са длъжни да представят сертификат за пълна ваксинация.

Какво да очаквате на борда

В зависимост от това кое кътче от света сте си избрали да посетите и на коя круизна компания сте се доверили, има различни изисквания за безопасността. Съветваме ви, ако ви предстои подобно пътешествие, да се запознаете предварително с условията, които ще има на борда. Дали ще трябва да представите сертификат за ваксина, или отрицателен тест. Дали ще е необходимо да носите маски и дали може да бъде наложена карантина в случай, че пътувате с дете, което все още не е навършило 12 г.

Четете още: Тото стана арабски шейх, приятелката му погали 100-годишна костенурка (снимки)