Автор
Радина Василева

Код здраве: Кога менструацията подсказва за здравословен проблем

Прекрасно е да си жена. През по-голямата част от времето. Изключение обикновено прави онази една седмица, която се повтаря всеки месец и така чак до достигане на 50-55-годишна възраст. Малко са дамите, които нямат болка, издуване на корема, болки в бюста и дори някоя и друга пъпка точно преди настъпването и по времето на месечния цикъл.
Повечето от нас са приели за съвсем нормално да изпитват дискомфорт по време на менструация. Има обаче определени граници, след прекрачването на които, тялото ни всъщност иска да ни подскаже, че имаме проблем. Важно е да ги познаваме, за да ги разпознаваме. Затова днес на помощ ни идва д-р Илиана Бътева-Христова, акушер-гинеколог, специалист
по ендоскопска хирургия от болницата за женско здраве МБАЛ „Надежда”.


Но какво всъщност е менструацията – това е времето от започване на цикъла до времето, в което започне следващата. Средно става дума за 28 дни, като нормите са между 21-40 дни. По-важното обаче, е интервалът на настъпването всеки месец да е един и същ. Времето, в което кървим, следва да бъде между 2 и 7 дни.
Но колко силно е едно нормално кръвотечение? Извън норма може да се счита, ако то е над 80 мл. И тъй като нито една от нас не може да прецени какво е количеството, д-р Христова дава следния съвет – „ако се налага двойна защита – едновременното използване и на превръзка и на тампон, за да се предотврати изцапване, то се счита, че менструацията е твърде силна. Също и ако през нощта трябва да ставаме, за да се подменим. Съсиреците в менструалната кръв също са признак, ме нещо не е наред”.


Симптомите са много и различни преди цикъла като започват от седмица до няколко дни и следва да отшумят до ден-два след началото му. Главоболие, болка ниско в корема и кръста, подуване на корема, диария, задържане на течности, отклонения в теглото в рамките на няколко килограма, заради задържане на течности и промяна в настроенията са едни от най-честите изменения, които настъпват малко преди и в началото на менструалния цикъл. Ако болките обаче са такива, че пречат на енедневните ни дейности, то трябва да посетим лекар. Също така, макар и по-рядко срещано, може да повишим температурата си до 37.3-37.4 градуса, което също не е повод за притеснение.
Екстремно силните болки преди и по време на цикъл обаче се свързат на първо място с доброкачественото заболяване ендометриоза, от която страда всяка десета жена. Диагнозата се поставя единствено чрез лапароскопия за 100% достоверност, категорично е д-р Христова.
По думите й една жена има около 13 менструации за година и обикновено поне една от тях не се случва по правилата. Аларма за посещение при акушер-гинеколог следва да бъдат поне 2 или 3 месеца с модел на промени, които жената е забелязала. Освен ендометриозата, другото, което често води дамите до кабинета на д-р Христова, са миомите, както и много по-обилни или много по-оскъдни менструации.
Ако нямаме нито един от тези проблеми, е напълно достатъчно да посещаваме гинеколога си веднъж годишно.
Повече подробности ще откриете във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:
Д-р Илиана Христова е акушер-гинеколог в МБАЛ „Надежда“. Завършва
медицина в София през 2007 г., а в края на 2012 г. взима специалност по
Акушерство и гинекология. Година след това защитава дисертация в
областта на Имунология на репродукцията, но започва да се занимава с
ендоскопската хирургия и тя се превръща в нейна страст.

Специализирала е в Италия, Русия, Белгия, Унгария, Франция.
Сертифицирана е за II ниво мининвазивен хирург към ESGE и като
специалист по офис и оперативна хистероскопия към Университетска болница
"Federico II" в Неапол. От 2019 е обучен и сертифициран ментор към
ESGE/The Academy – Льовен, Белгия, база за обучение по ендоскопска
хирургия.