Светът пред четвърта вълна заради новия по-опасен вариант на коронавируса

След като в края на април случаите на коронавирус по света и в Европа започнаха да отбелязват спад, два месеца и половина по-късно, за жалост, нещата отново поемат в обратната посока.

От СЗО дойде и тревожната новина, че нова вълна на пандемията е неизбежна, ако гражданите и законодателите не предприемат мерки и не останат дисциплинирани. По информация на директора на Световната здравна организация (СЗО) за Европа - Ханс Клуге.Миналата, само през миналата седмица броят на новозаразените е нараснал с 10%, а причина за това е по-големият брой обществени прояви, пътувания и събирания, както и облекчаването на ограниченията.

И най-лошото е, че всичко това се случва на фона на новия тревожен вариант „Делта“, идващ от Индия. В началото на пандемията за COVID-19 се говореше като за един вирус, който предизвикваше най-голямо опасение заради бързото си разпространение и сериозните последици за организма. Тогава се твърдеше, че най-застрашени от него са хората в напреднала възраст.

По-късно здравните институции от цял свят започнаха да съобщават за различни мутации на вируса, които бяха наричани в медиите, а и от представители на здравните системи като „британски“, „южноафрикански“, „бразилски“ и т.н. Всеки от тях, на един или друг етап, предизвикваше опасение в отделните здравни системи на държавите.

В края на 2020 г. се появиха и ваксините, а част от въпросите, свързани с тях, бяха ще предпазват ли от различните мутации. И докато едни се подлагат на тях с огромна охота, други все още клатят отрицателно глава в предпазливо очакване да видят какво ще се случи.

В последните седмици лекари, вирусолози и други здравни експерти от цял свят предупреждават за Делта варианта на коронавируса, произхождащ от Индия. Това, което буди още по-голямо притеснение е и неговият нов вариант Делта+, който според уверенията на специалисти се оказва по-устойчив срещу приетите методи за лечение на пациентите и далеч по-опасен за младата част от населението.

Какво всъщност знаем на този етап за Делта и Делта+ вариантите

За варианта Делта+ за първи път беше съобщено в бюлетина на британските здравни служби на 11 юни 2021 г. Тази мутация, всъщност е подвид на Делта (B.1.617.2) варианта, известен още и като „индийски“ вариант, открит за първи път в края на 2020 г. в Индия. Неговото разпространение предизвика нова вълна в азиатската страна, която в един момент доведе до рекорди по отношение на дневния брой новозаразени и смъртни случаи. Според данни от проучване на британските здравни власти този вариант е с 40% по-заразен от Алфа варианта, по-известен като „британски“.

Наистина ли тази мутация е по-опасна

Най-бързо разпространяващият се в Индия вариантът Делта стана от април 2021 г., а малко по-късно това се случи и във Великобритания. В средата на май този същият бе класифициран с най-високото ниво на опасност - „предизвикващ притеснение“ от страна на СЗО, които междувременно съобщиха, че той е открит в над 80 държави. Една от тях е и България, в която преди седмица здравните власти съобщиха за установен случай в Плевен. Заради събитието беше образувана и проверка, тъй като пробата, с която е установено заболяването, е била направена в края на април и остана неясно защо е отнело толкова време да бъде оповестено за нея.

В момента Делта вариантът е най-голям процент на разпространение на територията на САЩ. В началото на седмицата директорът на Националния институт за алергични и инфекциозни заболявания на САЩ д-р Антъни Фаучи съобщи, че над 20% от всички нови случаи в САЩ са свързани именно с Делта варианта.

По данни от изследвания, освен че се разпространява по-бързо от останалите, „индийският“ вариант може да предизвика по-тежко боледуване от досега известните щамове, предупреждават експертите.

Опасенията са свързани с това, че Делта+ вариантът съдържа определен протеин (K417N), който, в комбинация с „чистия“ индийски вариант, спомага за още по-бързото разпространение на болестта, като намалява възможността за имунен отговор.

Добрата новина е, че от 16 юни, когато са установени близо 200 случаи на Делта+ в 11 държави, сред които са САЩ, Великобритания, Индия, Полша, Португалия, Швейцария и Турция, досега няма информация за починали пациенти, при които е установена Делта+ мутацията.

Въпреки това от индийското здравно министерство и от СЗО изразиха притеснение, че случаите на новата мутация се повишават в някои определени региона както в Индия, така и в Европа и САЩ, а за предотвратяването на разпространението му е необходимо увеличаване на тестването, както и ускоряване на ваксинационния процес.

Колко ефективни са ваксините срещу Делта+

Данни от изследване на Обществената агенция по здравеопазване на Англия (Public Health England), публикувани в средата на юни, показват, че въпреки притесненията, ваксините показват добра ефективност срещу „индийския вариант“. При проверка на 14 019 заразени с Делта варианта е установено, че едва 166 души са потърсили медицинска помощ.

Анализът посочва, че ваксината на BioNTech/Pfizer дава 96% защита срещу хоспитализация след втора доза. При ваксината на AstraZeneca ефективността е 92%, а при Moderna – 94 %. Установено е, че само след първа доза ефективността е със средно 17% по-ниска.

Междувременно само преди броени часове пък Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи изключително обнадеждаващи новини, свързани с ваксините срещу коронавирус и индийския мутант. От организацията са категорични, че антителата, образувани след ваксинация, неутрализират вируса.

По данни на СЗО една трета от всички изследвани проби за вируса в Европа са от варианта Делта, а от тази седмица има вероятност половината от всички нови заразявания да са от този вариант.

Факт е, че "Делта" удари най-силно Индия, преди разпространението му да премине към други държави, а експертите алармират, че този щам е с 60% по-заразен от открития щам в Ухан, Китай, в края на 2019 г. Появата на "Делта" породи опасения, че светът може да се озове пред трета вълна на пандемията и нов пореден локдаун.

Четете още: Тайните на делта варианта, или защо е толкова страшен новият ковид щам