Тайните на делта варианта, или защо е толкова страшен новият ковид щам

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън взе решение да отложи с още месец отпускането на мерките в страната. Причината е индийският вариант на коронавируса, който увеличи случаите на заболяването до близо 7500 на дневна база. Делта вариантът стана и причина за опустошителната ситуация в Индия, където хиляди хора загинаха от вируса.

Професор Тим Спектър, експерт по генетична епидемиология от Кингс колидж в Лондон, разкри пред медиите, че симптомите на новия вариант на коронавируса е възможно да се различават от тези, с които бяхме свикнали досега. Това е и причината много хора да смятат, че са хванали настинка и да не се изолират.

Проучванията показват, че повечето случаи на новия ковид са при млади хора, които не са ваксинирани. А най-много заболели се наблюдават във възрастовата група под 40 години. Детайлни данни от правителството на Великобритания пък сочат, че през последните седмици най-много от заразените са между 20 и 29-годишна възраст. Друг притеснителен факт, цитиран от професор Спектър гласи, че делта вариантът е два пъти по-заразен от своя предшественик.

Напълно ваксинираните хора биха могли да се заразят, но по всяка вероятност ще изкарат вируса по-леко и няма да имат нужда от хоспитализация.

Ковид е доста различен в момента. Това означава, че хората биха могли да си помислят, че са заболели от сезонна настинка и да заразят още поне шест човека при свое излизане в група. Това е и причината за задълбочаването на проблема” - разкрива специалистът.

От началото на месец май, когато делта вариантът започна да се разпространява активно, проф Проктър следи как се променят симптомите и твърди, че в момента симптом номер 1 е главоболието, последвано от зачервено гърло, течащ нос и темепература. Последният симптом, който наблюдавал той е кашлицата, която обаче се среща доста по-рядко от останалите признаци на вируса. Интересното е, че заболелите вече не изпитват един от най-типичните симптоми на коронавирус - загубата на вкус и мирис.

Професор Спектър съветва младите хора да си направят домашен тест за ковид, ако забележат някой от изброените симптоми или ако се чувстват отпаднали.