Автор
Радина Василева

Код здраве: За стомашно-чревните инфекции през лятото

Лятото е сезонът на пътуванията, вкусната храна на различни места и на заслужена почивка. Всичко това е прекрасно, но понякога се случва така, че по-голямата част от ваканцията, се налага да прекараме не на плажа, а в хотела, заради стомашно-чревен вирус.

Той ни атакува бързо и агресивно, като повръщането, диарията и повишената телесна температура са ни гарантирани. Затова днес на помощ с ценни съвети как бихме могли да се предпазим, или да се справим с едно такова неразположение, на поканата на Радина Василева се отзова председателят на Българското дружество по неврогастроентерология и мотилитет и председател на Асоциация на младите гастроентеролози д-р Радислав Наков.


По думите му най-рискови са заведенията за хранене, които не познаваме, особено онези по туристическите места. Не по-малко внимание трябва да обръщаме и на тези, на които се продава т.нар. street food. Ако кетчупът, майонезата и останалите сосове не са прибрани в хладилник, а директно са на щанда и цял ден подложени на ефектите от жегите, то по-добре да ги подминем. Оказва се, че не само тези сосове са потенциално опасни, но и техните разновидности на млечна и сметанова основа в заведения, които не сме пробвали досега. Десертите с яйца през лятото, които не са минали достатъчна термична обработка, също заслужават вниманието ни, преди да ги поръчаме. Любимите айрян и таратор пък са си истинска потенциална бомба със закъснител, тъй като са рядкост заведенията, които ги приготвят с преварена или минерална вода.


Ако сте нарушили някое от гореизброените и се окажете със стомашно-чревен вирус, диария, температура и повръщане, то трябва да наблегнете на приема на вода, за да не се дехидратирате като допълнителен „бонус”. „Обикновено подобни състояния отшумяват за 3-4 дни, като при някои хора – дори на следващата сутрин. Ако имате дете обаче, препоръчвам да имате и педиатър, който може да ви консултира и онлайн, или ако той е зает – да имате 24-часов достъп до негов колега. Това е особено важно, ако сте извън населеното място, в което живеете, или пък е уикенд”, светва д-р Наков родителите.
Кои храни да избягваме, ако сме станали жиртва на подобно неразположение и за какъв период от време, както и още ценни съвети от д-р Радислав Наков ще откриете във видеото!


Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Радислав Наков, дм е Специалист по гастроентерология, председател на Българско дружество по неврогастроентерология и мотилитет, както и председател на Асоциация на младите гастроентеролози. Член е на управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология- UEG, както и на управителния съвет на Европейското дружество по неврогастроентерология и мотилитет – ESNM. Автор е на 74 научни публикации, от които 37 с общ импакт фактор над 70.