Автор
Весела Георгиева

Невероятно, но факт! Цветът на косата показва колко ще живеете

Учени от университета в Кеймбридж откриха как цветът на косата влияе на продължителността на живота. Специалистите са изследвали генома на повече от 100 000 души и са стигнали до заключението, че цветът на косата всъщност оказва влияние на продължителността на живота, пише Nature Communications, цитиран от "Блиц".

Хората са били разделени на две групи. В едната са попаднали доброволците със светла коса, а в другата - с тъмна. Проучването е показало, че при хората с тъмен цвят на косата пубертетът започва по-рано, отколкото при тези със светла коса.Ранният пубертет понякога води до риск от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, както и от диабет, казват учените. По този начин продължителността на живота може да бъде по-кратка от тази на хората със светла коса.

При светлокосите пък няма толкова голямо натоварване на тялото в ранна възраст и живеят по-дълго.Учените са убедени, че връзката между цвета на косата и пубертета се осъществява посредством хипофизата. Именно тази жлеза е отговорна за производството на хормони, които влияят на пигментацията и регулират съзряването на половите жлези.