Автор
Ева Григорова

О, не! Турската баклава вече няма да бъде сладка!

Поради световната епидемия от затлъстяване, редица правителства по света се опитват да ограничат консумацията на захар и твърде сладки изделия.

Така министерството на здравеопазването на Турция публикува „Ръководство за намаляване на захарта“, а идеята зад проекта е постепенно да бъде намалена захарта в различни изделия като шоколад, бонбони, вафли и други десерти. Целта на властите е цялостната консумация на захар в Турция да бъде намалена с 10% до 2025 г.

От институция мотивираха решението си по следния начин: „Храненето има важна роля както при затлъстяването, така и при други неинфекциозни заболявания. Научните изследвания показват, че прекомерната консумация на захар и храни с добавена захар може да причини сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, диабет и метаболитни проблеми и се препоръчва намаляване на консумацията на захар“, казва Фатих Кара, ръководител на Главната дирекция на общественото здраве към Министерството на здравеопазването.



Изследване, направено в Турция през 2017 г., показва, че затлъстели са 31,5% при хора на възраст над 15 години. Това била и една от причините, които мотивирали издаването на ръководството. То включва препоръки за намаляване на захарта в различни пакетирани продукти, както и лимитиране на използването ѝ в заведенията за хранене. Дали обаче турските граждани биха били съгласни да хапват несладка баклава, предстои да разберем.



Според данни на СЗО в повечето европейски държави между 30 и 80 % от хората са с наднормено тегло. От децата средно 20 % са с наднормено тегло, като 1/4 от тях са със затлъстяване, което означава, че 3 милиона деца са със затлъстяване и 14 милиона – със свръхтегло.

В България 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, като 1 милион от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло и 67 000 от тях са със затлъстяване.