О, не! Турската баклава вече няма да бъде сладка!
Автор
Ева Григорова

О, не! Турската баклава вече няма да бъде сладка!

Поради световната епидемия от затлъстяване, редица правителства по света се опитват да ограничат консумацията на захар и твърде сладки изделия.

Така министерството на здравеопазването на Турция публикува „Ръководство за намаляване на захарта“, а идеята зад проекта е постепенно да бъде намалена захарта в различни изделия като шоколад, бонбони, вафли и други десерти. Целта на властите е цялостната консумация на захар в Турция да бъде намалена с 10% до 2025 г.

От институция мотивираха решението си по следния начин: „Храненето има важна роля както при затлъстяването, така и при други неинфекциозни заболявания. Научните изследвания показват, че прекомерната консумация на захар и храни с добавена захар може да причини сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, диабет и метаболитни проблеми и се препоръчва намаляване на консумацията на захар“, казва Фатих Кара, ръководител на Главната дирекция на общественото здраве към Министерството на здравеопазването.



Изследване, направено в Турция през 2017 г., показва, че затлъстели са 31,5% при хора на възраст над 15 години. Това била и една от причините, които мотивирали издаването на ръководството. То включва препоръки за намаляване на захарта в различни пакетирани продукти, както и лимитиране на използването ѝ в заведенията за хранене. Дали обаче турските граждани биха били съгласни да хапват несладка баклава, предстои да разберем.



Според данни на СЗО в повечето европейски държави между 30 и 80 % от хората са с наднормено тегло. От децата средно 20 % са с наднормено тегло, като 1/4 от тях са със затлъстяване, което означава, че 3 милиона деца са със затлъстяване и 14 милиона – със свръхтегло.

В България 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло, като 1 милион от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло и 67 000 от тях са със затлъстяване.