Ако сте почитатели на здравословното хранене и диетите, то със сигурност се случва да похапвате често сурови ядки. Известно е, че те съдържат много по-малко калории от печените и дори се смята, че са по-добри за организма ни. Оказа се обаче, че бадемите в суров вид не са желателни, особено в големи количества. Това заяви диетологът Светлана Фус, която обясни и подробно защо суровите бадеми всъщност не са здравословни:
"Тези ядки в суров вид съдържат ианогликозида амигдалин, който им придава лека горчивина и онзи техен специфичен мирис. Това освобождава циановодородна киселина, която е една от най-силните отрови."
Светлана Фус допълва, че след термична обработка амигдалинът не е опасен за организма. Диетологът поясни, че оптималното количество за консумация на бадеми е до 30 гр дневно. Също така и че бадемите дълго време запазват своите ползи за организма и са отличен помощник, когато огладняваме между обяда и вечерята.
Четете още: Техниката, която ще ви помогне да се преборите с тъгата