Вълнуващата история на първата жена пожарникар с хиджаб (Снимки и Видео)

Тя е родена в Пакистан, но израства във Великобритания. Днес 27-годишна Уроса Аршид от Нотингамшър е щастлива млада жена, тъй като е успяла да реализира голямата си цел – да бъде полезна на обществото.

Семейството ѝ имигрира на Острова, когато тя е още невръстно дете. В родината си Аршид е била само два път през живота си досега.


Завършва училище на 18 години, след което става личен треньор в продължение на 6-7 години. Голямата ѝ мечтата обаче остава една – да спасява човешки животи.

„Всичко започна, когато бях все още малка и ходех на училище. Пожарникари дойдоха в училище да ни преподадат урок по безопасност. Бях удивена от всичко, което направиха. В моите очи те бяха истински супергерои. Тогава си мисля, че семето беше посято, защото аз исках да работя и да помагам на хората. Спасяването на човешки животи е най-прекрасното нещо“, разказва Уроса пред репортер на предаването 120 минути по bTV.


През 2018 г. съдбата ѝ поема пълен обрат. От пожарната служба в Нотингам започват да набират хора. Без да се колебае, Уроса кандидатства. Щастието ѝ е огромно, когато разбира, че е одобрена. Така тя става първата жена пожарникар с хиджаб във Великобритания.

Майка ѝ и съпругът ѝ застават плътно до нея, подкрепяйки я с две ръце в благородната професия. Оказва се обаче, че да бъдеш първата и единствена жена с хиджаб в пожарна служба, не е никак лесна задача.


„Трябва да покажем и да образоваме младото ни поколение, че няма значение какъв е произходът ти, откъде си, на колко години си, какъв пол си. Всичко това няма значение. Срещала съм неприязън и в пожарната, и в обществото. Тази неприязън всъщност идва от стереотипите. Хората не проумяват и не разбират, че жена може да върши тази работа, че религиозен човек може да я работи или жена с хиджаб“, споделя Уроса.

Тя обяснява това с липсата на образование и разбиране сред обществото за хора като нея.

„Понякога може да бъде малко самотно, но вярвам, това няма да е за дълго и други като мен ще се присъединят скоро“, надява се тя.


Преди да стане професионалист в работата си, Уроса преминава през тежко и продължително обучение. След като я приемат на служба, тя трябва първо да премине през интензивно обучение с продължителност от 13 до 15 седмици. Следват две години изпитателен срок, през което време трупа опит и познания.

Тя дори не си е представяла някога, че това ще се случи, че ще бъде първа в нещо. „Бях просто малко момиче, което има мечта и иска да работи нещо, с което да помага на хората, спасявайки животи и бъдейки полезна за обществото“, допълва Уроса.

Всеки ден от живота ѝ е изпълнен с низ от изпитания и предизвикателства. Работата ѝ е изключително тежка и натоварена и много повече от това да изнася хора от горяща сграда. Работният ѝ ден започва с начални проверки и с набавяне на най-актуалната информация за пожарната безопасност. Следва час във фитнес залата, където с усилени тренировки служителите са длъжни ежедневно да поддържат добрата си форма. Упражненията включват различни ситуации, които могат да се случат по време на пожар, разказва Урсула.

Днес, когато тя вече е постигнала целта си и работи като пожарникар, младата жена се чувства горда от това, че е успяла да се докаже като смел човек, служещ за благото и щастието на другите, спасявайки човешки животи.

Другата голяма мечта на Уроса е да стане майка и да научи децата си на това никога да не се отказват от мечтите и целите си, да знаят, че невъзможни неща няма, а само пропуснати възможности.

Четете още: Невероятната история на Уоли Фънк: Най-възрастният човек, летял в Космоса!