По-добре късно, отколкото никога: Талибаните включват жените в управлението на Афганистан

Днес светът е едно много различно място. За едни става все по-либерален и приемлив, докато за други е абсолютен ад. Но има дни, в които все нещо ни кара да повярваме в доброто и в развитието напред. И днешният е един от тях.

Без съмнение най-горещата тема от началото на седмицата до сега е ужасът, който се случва в Афганистан. И ако все още не сте разбрали за него, то ви завиждаме, че сте успели да се откъснете от света до тази невъзможна степен, но и също така ви призоваваме да отделите внимание на това, което става там, защото това е горчивата истина, която никой човек не трябва да преглъща. Защото докато вие събирате тен на плажа и се чудите какъв коктейл да си поръчите, някъде там, в Афганистан, цари Адът на Земята.

С две думи - талибани нахлуха в столицата Кабул, местното летище бе затворено, а резултатът от всичко това се измерва в трупове. Видяхме много и все ужасяващи кадри от случващото се в Афганистан. Светът позволи да видим и онова, за което всички знаем, но все мълчим, просто защото "не ни е дошло до главата" и ни се струва твърде далечно, за да му обърнем внимание. Отношението към жените в тази държава, което е по-лошо дори от жестокостите, които сме виждали някои хора да причиняват на животни. Вероятно сте чували, че много от тях се самозапалват, за да избягат от живота си, защото смъртта им се струва доста по-приемлив вариант. Тези жени биват убивани с камъни, унижавани, нечути, а правата им - такива просто не съществуват. Но ето че дойде денят, в който виждаме някакъв лъч светлина в края на тунела.

Представители на талибаните обявиха, че предвиждат "обща амнистия" за всички държавни служители и призовават жените да се включат в управлението им, предаде БТА. Нещо повече - ръководителят на военната мисия на талибаните, Молла Якуб, издаде заповед за забрана посегателството над частна собственост. И над жени, защото Ислямското емирство не желае те да бъдат жертви.

Вероятно това звучи само като един хубав сън за жените в Афганистан, но ако той се сбъдне - има надежда, че светът може да стане едно по-добро място.

Четете още: Те се самозапалват, убиват ги с камъни, пребиват ги с пръчки и им режат ръцете: жените на Афганистан, към които сега гледа целият свят