Жената на Боян Петров: Лъжат за случилото се в Тибет през 2018-а

Жената на загиналия през май 2018 г. български алпинист, еколог, зоолог и спелеолог Боян Петров, сподели любопитен пост на профила си във Фейсбук.

В него Радослава Ненова ни връща отново назад във времето, когато България загуби един от най-добрите си учени и вдъхновяващи личности, какъвто беше Боян Петров - единствения българин с 10 изкачени върха над 8000 метра без използване на кислород и шерпи.

"Не ми е приятно, че така мащабно се лъже в последно време за това което се случи в Тибет 2018. Разбирам жаждата за внимание, но тя не оправдава нито една лъжа! Една лъжа, повторена много пъти, не прави истина! И всеки, който разпространява и толерира лъжи, е също лъжец. Ето тук и леко поднесена истина. Амин!“, пише тя, споделяйки следната публикация:

"Когато се запознахме с Боян през 2004, за първи път чух, че има такъв връх. Съпругата му го беше напуснала преди 3 години, а в експедицията до Еверест му бяха отказали място, защото е "рисков“ с този диабет. Когато се запознахме, си беше просто Съни. Никой не вярваше в него, но аз повярвах! Едно обикновено момче с много големи мечти ...и тогава ме покани в неговия свят.....Всички видяха един бляскав резултат през 2014-та година, но аз видях пътя дотам. Безсънните ни нощи на разговори, страхове и смелост.

Първи неуспешен опит през 2005. Тренировки.....месеци на възстановяване след катастрофа, кома, инвалидни колички, прохождане, физическа болка, психическа болка....подкрепата. Не планувах да замина за Пакистан, но Боян ми се обади по телефона и ми каза "Ходи в посолството за виза" и аз отидох.

И така заминахме за К2. Тогава за първи път участвах и в преговори за спасителна акция. Така се случи. Години по-късно този безценен опит ми помогна много, когато организирахме спасителната акция в Тибет. Тогава, разбира се, беше съвсем объркана ситуацията и аз потърсих помощ от външното ни министерство.

През 2018-та нещата станаха изключително политически, тъй като се оказа, че страни, които десетки години не си говорят, трябва да си открият небето една за друга. Управляващите на тези държави се разбраха да го направят! Наистина това не са решения, които могат да се вземат от простосмъртни, но понякога като във филмите се случва най-невероятното нещо!

По-късно лятото китайският министър-председател беше в България и ме покани на среща. Искаше да ми благодари, че съм прекратила операцията, преди някой от хората да пострада. Колко странно нещо е животът ....срещаш един отхвърлен от всички мъж на Витоша, минавате през някаква житейска въртележка и накрая един от най-влиятелните хора в света те кани на среща, за да ти благодари.

Исках да кажа, че животът предлага много повече от плащане на сметки и клюки."

Боян Петров изчезна в началото на май 2018 г. при опит да изкачи връх Шиша Пангма. Въпреки мащабното търсене, което тогава бе организирано, тялото му така и не беше открито.

Четете още: Жената на Боян Петров вече има нов любим?