Автор
Ева Григорова

Кое е 19-годишното момче, което загина, падайки от колесника на самолет в Афганистан: за ужаса на избора да живееш нормално

Светът беше шокиран от кадрите, които показват двама бежанци, падащи от военен американски военен самолет, опитващи се да избягат от властта на талибаните.

Малко по-късно в медиите беше разпространена информацията, че смъртта си е намерил по ужасен начин и друг бежанец, който се е опитал да се хване за колесника на същия самолет.

View post on Instagram
 

Оказа се, че това е 19-годишният Заки Ануари. Заки е роден в периода след намесата на Америка в Афганистан и е чувал за зверствата на талибаните единствено от разказите на своите родители.

View post on Instagram
 


Момчето е учило в престижно международно училище в Кабул, заедно с децата на дипломати, а освен това се е занимавал с футбол и е поддържал профили в социалните мрежи.

View post on Instagram
 

Другите две момчета, които загинаха, падайки от същия самолет, са братя на 16 и 17 години, които продавали дини на пазара в Кабул, за да помагат на бедното си семейство.

View post on Instagram
 

По-късно американските пилоти разкрили, че решили да излетят, защото самолетът им бил заобиколен отвсякъде от хора и ситуацията бързо станала неуправляема.