Най-после доказаха: по-кратък работен ден = повече свършена работа и щастливи хора!

Темата за продължителността на работната седмица винаги е будела интерес сред изследователите с цел да се установи до колко престоя на работното място влияе върху работоспособността, качеството и ефективността от положения труд.

Напук на всеобщите схващания, че "колкото повече, толкова повече", два големи експеримента, проведени в Исландия, доказват точно обратното. От тях излиза, че не по-дългото, а по-краткото работно време прави хората по-продуктивни, здрави и щастливи.

Става въпрос за експеримент, на който страната на елфите се решава, провокирана от предишни заключения, че при по-ограничено работно време служителите ставали по-ефективни и в същото време - по-удовлетворени и доволни.



И така, началото на първия експеримент е поставено през 2015 г., а на втория – през 2017 г. Тогава общината в Рейкявик и исландското правителство одобрили два мащабни експеримента, в които били включени над 2500 общински и държавни служители. Тяхната работна седмица била намалена от 40 на 35 или 36 часа, докато заплащането останало непроменено. В експеримента участвали както служители в администрацията, така и работещи в детски градини и в болници. Тези 2500 участници отговарят на около 1% от населението на Исландия, което е около 360 000.

Разбира се, не във всяка сфера било възможно промените да се приложат, без това да доведе до допълнителни разходи за фирмата. Така например в сектора на здравеопазването по обясними причини трябвало да се наеме допълнителен персонал. Според проучването обаче допълнителните разходи за исландското правителство се оказали лесно управляеми, като възлезли на малко под 0,5% от общия бюджет.



Какво показали резултатите

Основните резултати от експеримента, който е приключил през 2019 г., сочат, че продуктивността на участващите в него освен че се е запазила, на места дори е нараснала, въпреки намаленото работно време. "Благосъстоянието на работещите нарасна много силно по различни показатели - било то по отнешение на стреса, здравето, баланса между професионалния и личния живот", се казва в доклада на Организацията за устойчива демокрация в Исландия (Alda) и британския мозъчен тръст Autonomy.

Не се оправдават и съмненията, че намаляването на работното време ще доведе до необходимостта от повече извънредни часове. Служителите, които са работили по-малко, са организирали така служебния си график, че да могат да се вместят в по-ограничените рамки на работното време. За целта например се провеждали по-кратки срещи, но по-ефективни срещи.

Апропо, други изследвания в Исландия също потвърждават по-добрата ефективност от ограничаването на работното време. Това е и причината работодателите в частния сектор да не се противопоставят на въвеждането им.



Според актуалните данни 170 000 работещи в страната вече са се възползвали от новите мерки. Имайки предвид, че трудово заетите в Исландия са около 197 000, над 85% от работещите исландци вече работят по-малко или имат възможност да преминат на по-кратък работен ден. Към момента повечето от тях работят 36 часа на седмица, а при някои дори времето на седмичния работен график е спаднало до 32 часа.

Резултатите от изследванията в Исландия звучат доста обнадеждаващо и за Германия, които също обмислят въвеждането на по-малко работно време. Да припомним, че наскоро синдикатът IG Metall призова към въвеждането на 4-дневната работна седмица.



В тази посока могат да бъдат дадени още редица примери – според публикация в The Guardian много малки и средни предприятия в Англия вече въвеждат четиридневна работна седмица. Идеята им не е повече свободно време за персонала, а осигуряването на достойно равновесие между професионалния и личния им живот.

Все повече са изследователите, които са категорични, че по-малкото работно време помага както за по-добрата организация и ефективност на работния процес, така и за благосъстоянието в личен и професионален план на служителя.

От друга страна, все повече проучвания показват, че удълженото работно време води до по-лошо физическо и психично здраве, увеличен риск от инсулт, сърдечни заболявания и развитие на диабет тип 2. Повечето време, прекарано в работа, ни лишава от време, което да споделим с близките си. А това ни прави нещастни, категорични са учените.

Четете още: Афганистан, когато момичетата носеха къси поли (снимки)