Автор
Радина Василева

Код здраве: Как да се справим с тахикардията

„Код здраве” днес посвещаваме на едно от най-честите оплаквания, свързани със сърцето – нарушението на неговия ритъм. Повечето хора го определят като сърцебиене и описват усещането като прескачане, след което настъпва усещане за пауза или пък силни удари и недостиг на въздух. Интересно е, че постоянно учестеният сърдечен ритъм не зависи от възраст и пол, а причините могат да бъдат разнообразни. Разбира се, когато говорим за тахикардия, трябва да уточним кои са нормалните стойности на пулса. За тях, както и за поставянето на диагноза и последващи опции за лечение, Радина Василева разговаря с началника на отделението по Инвазивна електрофизиология и кардиостимулация в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда д-р Васил Трайков, който е сертифициран инвазивен електрофизиолог и специалист в областта на кардиостимулацията от Европейската асоциация по аритмии.

„Нормалният пулс е между 50 и 100 удара в минута и всичко над тази граница се счита за учестен такъв. Тахикадиите могат да възникнат при много състояния и заболявания, но и в резултат на електрически проблем на сърцето, който води до нарушаване в начина, по който пулсът се разпространява в сърцето. Това са състояния, които се асоциират с пристъпно сърцебиене при млади активни хора. Това са здрави хора, които имат пристъпи на сърцебиене с внезапно начало и край.”, разяснява д-р Трайков.

Наследственост при някои форми би могло да има, но тя не е пряка. Някои ритъмни нарушения – т.нар. каналопатии, имат ясно унаследяване, като голяма част от тях са тежки синдроми с изява на сериозни, животозастрашаващи аритмии. Обикновено се виждат на кардиограмата, като някои от тях могат да се установят и в ранна детска възраст. Като цяло обаче те са редки състояния.

Учестеният пулс може да бъде правилен и учестен – тахикардия. Може да бъде и бърз и неправилен – т.нар тахиаритмия. Последният е много характерен за предстърдното мъждене - социално значимо заболяване, което при немалко пациенти крие риск от емболизъм.

Освен учестен пулс, пациентът може да има и задух, стягане в гърдите и дори загуба на съзнание. „Нормално е човек да усети прескачане на сърцето си понякога. Когато то е често обаче, трябва да се потърси лекарска помощ. Екстрасистолите са незначими, ако са един път в месеца, например, но ако се смущава качеството на живот, е редно да потърсим кардиолог”, призовава кардиологът от болница Токуда.

Връзката между обичайно ниско или обичайно по-високо кръвно налягане е както пряка, така и косвена по отношение на тахикардията. Каква е тя, както и по какъв начин се поставя диагноза и какви са начините за справяне с проблема – вижте отговорите на д-р Трайков на тези и още важни въпроси в следващото видео!

Кой е днешният ни гост накратко:


д-р Васил Трайков е Началник на отделението по Инвазивна електрофизиология и кардиостимулация в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Завършил е медицина в МУ - София през 2000 г. с отличие. През 2010 г. придобива специалност по Кардиология от университета в гр. Сегед, Унгария. През 2011 г. е сертифициран от Европейската асоциация по аритмии като инвазивен електрофизиолог и специалист в областта на кардиостимулацията. Предстедател е на съсловното сдружение по кардиостимулация и елекгтрофизиология в България.