В сезона на боровинките - не пропускайте да хапнете горски плодове, правят чудеса с тялото

Консумацията на дребни безкостилкови плодове понижава кръвното налягане, пише в. "Daily Express", позовавайки се на британско проучване.

Това се дължи най-вечена наизобилието от растителни съединения, наречени антоцианини, с което могат да се похвалят най-вече боровинките и ягодите. Те придават на плодовете ярките им цветове и според експертите са особено полезни за здравето и в частност за сърцето на човека.

Авторите на настоящото проучване от Кралския университет в Белфаст са установили, че за жените, които приемат повече от три порции боровинки или ягоди седмично, рискът от инфаркт е с 34% по-нисък, отколкото за тези, консумиращи по-малко плодове.

Антоцианините правят кръвоносните съдове по-еластични и помагат за нормализиране на кръвното налягане, допълват още учените. Те допускат още, че червата са частично отговорни за благоприятното въздействие на флавоноидите върху кръвното налягане. Проведените от експертите изследвания показват, че боровинките наистина намаляват мастният слой в областта на корема, като същевременно понижават съдържането на “лош” холестерол и триглицериди в кръвта.

Освен това те нормализират нивото на захарта в кръвта и по този начин подобряват процеса на усвояване на инсулина при преработването на захарта в енергия.

Преди няколко години американски учени заявиха, че разполагат с достатъчно сериозни данни, според които антоцианините могат да предпазят човека от рак, защото значително забавят растежа на раковите клетки и дори в някои случаи се наблюдава отмиране на до 20% от тях.

“Пигментът на антоцианинът, съдържащ се в репичките и черния морков, е дори още по-ефективен, като забавя растежа на раковите клетки с 50-80%, а оцветяващите вещества, получени от аронията, разрушават 1/5 част от раковите клетки без да засягат здравите”, напомня статия, публикувана в новия брой на American Journal of Public Health.

С това обаче удивителните ползи от консумацията на боровинки и безкостилкови плодове не се изчерпва! Съдържащите се в тях вещества засилват паметта и подобряват действието на мозъка. В едно неотдавнашно проучване, учените установили, че 1 чаша боровинки дневно значително засилва паметта и способността на хората да мислят по-бързо и логично.

Редовното похапване на боровинки е еликсир за здравето и младостта. Освен че имат положително въздействие върху кръвоносната система и зрението, те също така съдействат за подмладяването на организма.

Четете още: 5-те любими суперхрани на диетолозите