Автор
Весела Георгиева

Вижте как да се погрижите за ставите! Няколко ценни съвета от специалист кинезитерапевт

Болките в ставите са доста чест проблем. Особено през есента и зимата, когато студеното време навън допълнително ги засилва. Затова ви предлагаме ценните съвети на Димитър Къчев, кинезитерапевт в специализирана клиника по физиотерапия "Окто".


Какви проблеми най-често водят хората при вас?

Хората търсят помощта ни в разнообразни случаи. Най-често това са травми. Някои от тях включват и костна увреда (фрактура), други са на меките тъкани. Дори след успешно проведено лечение в острата фаза, възстановителният период е от особена важност за пълното възвръщане на функционалността.

Какви методи използвате в практиката си?

Водещо е движението. Опитваме се чрез различни процедури да възстановим пълния обем от движение на дадена става. Много често при терапия се налага обездвижване с цел зарастване, но после усилията продължават, за да се възстанови мускулната сила и координацията. Прекомерното натоварване може да доведе до сериозна увреда.

Освен стриктно спазване инструкциите на специалистите, какво друго може да посъветвате хората?

- Важно е да се полагат грижи за двигателния апарат, дори и при добро здраве. Освен правилното дозиране на физическото натоварване, от значение е и достатъчното снабдяване на хрущялите, костите, сухожилията и мускулите с хранителни вещества какъвто е колагенът. Доказано е, че с напредването на възрастта производството му от организма намалява. Затова е важна навременната профилактика и грижа. При хора с наднормено тегло, подложени на прекомерно физическо натоварване или страдащи от костно-ставни проблеми, повишена чувствителност към промени във времето, затруднения при слизане и изкачване на стъпала, е ключово добавянето на колагенов продукт към диетата.

Какво трябва да търсят хората? Как да изберат добро решение за ставите си?

- За мен като човек и специалист, водещо е колагеновият продукт да бъде произведен от доказан производител и да бъде хидролизиран, т.е. раздробен на по-малки фрагменти, лесно усвоими от червата. Необработеният колаген няма как да се усвои от организма, тъй като молекулата му е много голяма и не може директно да се приеме от клетките. Не на последно място, важна е дозата. При прием на по-голямо количество, повече от колагеновите пептиди ще достигнат до нуждаещите се тъкани и ефектът ще е по-изразен. За предпочитане е течната форма в индивидуален флакон за по-добра усвояемост, съчетана с висока доза и точно дозиране на ценните за ставния хрущял хранителни вещества.

А какво ще кажете за комбинираните препарати? Само колагенът ли е важен, или има и други ценни съставки?

- Разбира се, че има и други, главното е да се прецени от какво има нужда конкретният човек. Много често в нашата практика е налице и възпаление, съпроводено с болка, подуване, скованост. Различни вещества могат да помогнат в тези случаи. Аз съм привърженик на естествените съставки, например екстракти от джинджифил, куркума, също така и добре познатият витамин С. Различни клинични проучвания доказват тяхното антиоксидантно и противовъзпалително действие.


*Допелхерц е на 1-во място по брой продадени опаковки на бълг. фарм. пазар за лекарствени продукти за ставна грижа без лекарско предписание. Източник: IQVIA, фармацевтичен пазар, септ. 2020 – август 2021, категория 02G2 JOINT CARE.

(в материала има продуктово позициониране)