Ако още не сте чули, има едно малко градче, някъде в САЩ, което се е превърнало в убежище за всеки, който иска да избяга далеч от дигиталните технологии.

Неговото име е Грийн Банк и ще го откриете в Западна Вирджиния, а причината, поради която в града са забранени смартфоните и интернета, е обсерваторията Грийн Банк. В града, в който живеят по-малко от 200 души, тя съществува вече шест десетилетия и изисква абсолютна радиотишина, за да може да надниква дълбоко в космоса.

Там са забранени дори свещите за автомобили. Самите жителите на града се чувстват чудесно, тъй като вярват, че безжичният интернет и други радиосигнали са в състояние да ги разболеят.



"Идвайки тук и откъсвайки се от интернет, настъпва известно пречистване, което ти дава време да прочистиш съзнанието си", казва Ивон Уолъч, 59-годишна собственичка на магазин за сувенири, която се е преместила в града преди шест години.

Дори и представителите на туристическия отдел на щата Западна Вирджиния рекламират района като "най-добрата дигитална детоксикация".

За да защити работата на обсерваторията, както и дейността на близката шпионска инсталация, през 1958 г. правителството на САЩ създава Национална тиха радиозона. Зоната налага ограничения на радиовълните, създадени от човека, в 13 000 квадратни мили, които заобикалят Грийн Банк. Тези ограничения включват както сигналите на мобилни телефони, така и WiFi рутери.

"В днешния свят, в който не можем да издържим повече от минута-две, без да чуем пиукането или бръмченето на технологично устройство, това е място, където можете да избягате от всичко това", казва Челси Руби, секретар по туризма на щата.

Не всички обаче са съгласни с тази дигитална изолация. Има и такива, които недоволстват от този факт. Сред тях е и 69-годишният Патрик Коулман, роден в Грийн Банк. Той пък твърди, че липсата на мобилни услуги е опасна и трябва да се прекрати.

"Хората, които живеят в този район, са лишени от мрежа за сигурност", казва собственикът на туристическа спалня, като посочва автомобилни катастрофи в отдалечени райони, които "могат да оставят хората в безизходица".



През последните няколко години все повече гости прииждат в околностите, зажаднели за кътче без интернет, в което да се отдадат на тишината и спокойствието.
В Съединените щати 85% от пълнолетните хора имат смартфон, а почти една трета съобщават, че са "почти постоянно" онлайн.

Четете още: Стягайте куфарите. 3 топ маршрута за заклети пътешественици