Пандемията продължава да е в разгара си втора поредна година, а ситуацията сякаш става все по-трудна и плашеща. Дори и след като бяха открити ваксините за превенция против тежко протичане на заразата, светът продължава да е все така объркан. В страната ни, разбира се, цари още по-голям хаос, а думата "сертификат" се превърна в истинска бомба със закъснител. И макар процентът на имунизирани да е нисък у нас, в другите страни, където голяма част от населението е ваксинирано, също възникват дискусии относно продуктивността на сертификатите.

Според изявление на СЗО документът предизвиква объркване и най-вече сериозно ограничаване заради неравномерно разпределения брой ваксини в отделните държави. Според комитета по извънредни ситуации трябва да бъдат наложени различни мерки от изискването на доказателство за ваксинация като въвеждането на тестове или карантина, съобразени със ситуацията в конкретната страна. И по този начин да бъдат улеснени пътуванията и да има далеч по-малко ограничения.

Още едно доказателство, че изискването на сертификати не е продуктивно са изтекли правителствени проучвания във Великобритания, според които тази мярка не само не облекчава ситуацията, но и спомага по-бързото разпространение на вируса. Причината за това е, че много неваксинирани ще предпочитат публични места, които обаче са по-малки и недобре вентилирани. Те ще възспрат неимунизираните да посещават по-големи публични пространства, на които се изисква сертификат и ще предпочетат заведения тип пъбове, което само ще ускори разпространението на Ковид-19.

Според изследванията неваксинираните няма да посещават и стадионите, за да гледат мачовете на живо, а отново ще предпочетат пъбовете. Отново заради липсата им на сертификат, какъвто се изисква по стадионите. Същото важи и за други големи събития като концерти, които неваксинираните биха заменили с музика и алкохол в малки заведения с лоша вентилация. Което разбира се, само би спомогнало за по-бързото разпространение на болестта.

Четете още: 5 причини да посетите мистичния остров Ман