Автор
Радина Василева

Код здраве: Принципи на психосоматиката и може ли душата да разболее тялото

Случвало ли ви се е да се разболеете в момента, в който сте вече сте толкова претрупани с работа и ангажименти, че това е единственият начин да поспрете за малко и да обърнете внимание на себе си? А случвало ли ви се е когато сте нещастни или силно стресирани да започне да ви боли нещо или да се появят някакви оплаквания?

Психосоматиката е терминът, който свързва в едно душата и тялото, разглеждайки психика и емоции като възможен причинител на физическо заболяване, най-общо казано – отнася се за всички болести, които неизменно обединяват психика и тяло. Интересното при тях е, че не могат да бъдат обяснени с познатите ни медицински термини, защото често изследванията показват, че всичко е наред, а същевременно има болка и страдание...

За връзката психика и тяло се говори във всички по-стари медицини - индийска, китайска, японска, индианска и всякакви други, датиращи от векове.

Днешният гост на предаването „Код здраве” споделя в личния си сайт следното: „Никога не съм могла да разбера съвременната, класическа медицина, която третира човешкото тяло като една проста кола, на която частите могат да се заменят или поправят... Човек е болен, защото е страдал първо на чисто психично ниво. Заболяла му е душата, погребал е емоциите си, игнорирал е съобщенията на тялото си, спрял е да се движи. Замръзнал е енергийно”.

За връзката тяло – психика - душа Радина Василева разговаря със Светла Банкова, която е психолог, психотерапевт и психосоматик. И ще ни разкаже за тази дисциплина не просто като специалист в областта, но и като пациент първоначално.

В следващото видео тя подробно разказва кои са чувствата, емоциите и психичните проблеми, които буквално могат да ни разболеят физически; колко време трябва да сме подтиснати, стресирани или емоционално дисбалансирани, за да започнем да изпитваме чисто физически дискомфорт, как точно на помощ ни идва психосоматиката и още, и още.


Кой е днешният ни гост накратко:

Светла Банкова е магистър по психология от American Public University, USA. Специализирала е аналитична психотелесна психотерапия към Westdeutsche Akademie, Лугано, Швейцария. Работи на частна практика като интегративен психотерапевт, психолог и психосоматик от близо 20 години.

Автор е на книги в областта на психосоматика при заболявания на щитовидната жлеза. Създател, преподавател и обучител в „Институт по психосоматика и интегративна психотерапия“, който е първият институт в България за обучение на студенти-психолози в областта на психосоматиката и интегративната психотерапия. Работи върху развитието на интегративен психосоматичен модел на болестта, който да бъде приложим за широк спектър от психосоматични симптоми.

Член е на Българската Асоциация по психотерапия (БАП), член на Европейската Асоциация по Психосоматична Медицина (EAPM), на SEPI (Общество за изследване на психотерапевтичната интеграция) и на Европейската Асоциация по Интегративна психотерапия (EAIP).