Хлябът като продукт съчетава цял букет от ценни микроелементи като фибри, протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Съдържа много витамини от групата В, които оказват изключително благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата система, помагат и за подобряване на работата на чревната флора.

Важно е да отбележим обаче, че рафинираното фино брашно, което се подлага на обработка, губи голяма част от полезните си вещества, които се съдържат в едрозърнестото брашно. Ако се грижите за фигурата си, тогава кифличките не са продуктът, който трябва да присъства на масата, но си струва да се отбележи, че използването на хляб е разрешено, категорчини са специалистите.

Яденето на бял хляб води до повишаване на нивата на инсулин: наблюдава се повишаване на кръвната захар, след което тя рязко спада и тялото започва да се чувства гладно. По този начин фино смленият хляб има косвен ефект върху наддаването на тегло чрез стимулиране на апетита. Ако водите заседнал начин на живот, тогава е по-добре да откажете бял хляб. Добра алтернатива е пълнозърнестият хляб, който е с високо съдържание на фибри.

Нека обаче да видим какво ще се случи с тялото ви, ако се откажете от консумацията на какъвто и да било хляб:

Кожата ще стане по-чиста и свежа

Храните, които приемаме, оказват голямо влияние върху състоянието на кожата. Нездравословното хранене може да доведе до обриви. Пшеничният глутен, който се съдържа в белия хляб, провокира акне – това е реакцията на организма към този елемент. Тялото не може да го отстрани, така че остава по стените на червата. По лицето се появяват обриви, така че ако имате пъпки или акне, обърнете внимание на диетата си. Избягването на бял хляб може да бъде първата стъпка към премахването на пъпките.

Нервната система ще стане уязвима

100 грама пълнозърнест хляб съдържа половината от дневната стойност на витамин В1. Дефицитът на витамина води до това, че човек става раздразнителен, работоспособността му намалява и се появява мускулна слабост. Хлябът съдържа и други витамини, един от които е РР (ниацин), който е отговорен за мозъчната функция, и витамин В2, чийто дефицит пък води до безсъние.

Енергията ще се понижи

Белият хляб е бърз въглехидрат, който дава енергия на тялото. Ако водите физически активен живот, тогава малко парче бял хляб преди тренировка ще зареди тялото ви с енергия.

Пълнозърнестият хляб съдържа витамин В9 (фолиева киселина) – основен елемент за нормалното функциониране на имунната система. Влияе върху нервната система, процеса на обновяване на клетките в тялото и общото енергийно ниво. Затова и липсата му ще понижи както тонуса, така и имунната защита на организма ви.

Изводът? Не лишавайте организма си от този дар на природата. По-добре заложете на пълнозърнестия хляб. Но пък ако сте почитатели на белия, не е нужно напълно да се лишавате от него. Достатъчно е просто да намалите дневната му дажба и да не прекалявате всеки ден с неговата консумация!

Четете още: Ето какво ще се случи с тялото ви, ако откажете алкохола