Не е само Мангъров! Учени от САЩ и Русия твърдят, че Омикрон слага край на пандемията

Омикрон може да се окаже нашето спасение. Към този извод насочват няколко твърдения на специалисти от последните дни. Един от тях е доц. Атанас Мангъров. Според него новият вариант фактически ще сложи край на пандемията, тъй като чрез него ще бъде постигнат групов имунитет.

“Според първоначалните данни, макар и на този етап не дотам достоверни, новият вариант на COVID-19 причинява сравнително леко заболяване, което ще даде възможност на заразените да се движат в обществото, ще заразяват другите, а това ще доведе до така търсения краен групов имунитет”, обясни позицията си доцентът. Мангъров за пореден път изтъкна, че "всички опити за всяване на страх са крайно неуместни".


Прогнозата му се подкрепя и от руски и американски учени.
Доктор Хоуман Хемати също твърди, че Омикрон може да стане причина пандемията да приключи по-скоро, отколкото всички очакват.

“На база данните, които имаме от Южна Африка, този вариант е доста заразен, но пък протича с леки симптоми. Това значи, че много хора по света ще са изложени на него и ще образуват антитела, които ще ги пазят от бъдещите варианти”, казва Хемати.

На почти същото мнение е и главният научен сътрудник на Научноизследователския център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ Анатолий Алтщайн

“Най-вероятно това е вирусът, който чакахме от дълго време и който ще се адаптира към хората, без да причини сериозни последствия за тях. Мисля, че ако наистина се разпространи добре по целия свят, това ще бъде краят”, обясни руският учен в интервю за чуждестранни медии.