Коледа наближава, а дамите, които грижовно следят за килограмите, вече са в ужас как ще преживеят обилното хранене по празниците и как ще се отрази то на фигурите им. В този материал ще ви представим списък с храни, които спокойно може да си похапвате около Рождество. Те са не само вкусни, но и много здравословни и ако се храните с тях по празниците, ще намалите ефекта на покачване на килограмите.
1.Брюкселско зеле
То е не само добър източник на витамин Ц и фолиева киселина, но и на фибри, които са нужни за доброто функциониране на чревния тракт.
2.Моркови
Морковите съдържат бетакаротин, който организмът трансформира във витамин А, важен за зрението и имунната система като цяло.
3. Кестени
Кестените перфектно се комбинират с брюкселско зеле и са много подходящи за супи и сосове. Имат ниско съдържание на наситени мазнини, съдържат фибри и калий, важни за поддържане на нормално кръвно налягане.
4.Мандарини
Мандарините са много богати на витамин Ц, който е много важен за имунната система.
5.Фурми и смокини
Фурмите и смокините са важен източник на калий, калций, желязо и магнезий, перефектна комбинация за борба с всякакви вируси през студените месеци.
6.Ядки
Ядките са компонент от почти всяка коледна трапеза, а ползите от тях са многобройни. Те са източник на калий, желязо, цинк, витамин Б, фолиева киселина, витамин Е.
7.Картофи и пащърнак
Картофите осигуряват на организма калий и витамин Ц, а пащърнакът е източник на фибри, манган и фолиева киселина. Експерти съветват при печенето на тези храни да не се махат люспите, защото в тях се съдържат много от ценните им съставки.
8.Сьомга
Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които са важни за сърцето. Коледа е прекрасен повод да повишим приема на тази полезна риба.
)