Автор
Радина Василева

Код здраве: Подходяща ли е Ковид-19 ваксината за очакващите трансплантация?

В днешния епизод на „Код здраве” ще обърнем внимание на хората, които са в очакване на трансплантация и предизвикателствата, пред които те и лекарите се изправят що се касае до Ковид-19.

С д-р Петя Янкова от Клиниката по клинична имунология на „Александровска” болница ще поговорим за това подходящо ли е диализноболните да се ваксинират срещу Ковид-19, както и могат ли антителата, свързани с преболедуване, да компрометират една предстояща трансплантация.

Към момента над 1000 души са в листа на чакащите за нов орган, като от началото на годината имаме едва 12 трупни донора. И ако 12 са малко, то през 2020 г. те са били едва 4. През 2020 ситуацията в цяла Европа не е розова - реализирани са с 20% по-малко трансплантации спрямо 2019 г. (бел.ред. - по данни на Съвета на Европа). До голяма степен, според д-р Янкова, за това е виновна пандемията от Ковид-19 и всички предизвикателства, които тя носи със себе си, но и нуждата от още повече работа на всички участници, замесени в сферата на трансплантациите.

На въпроса ваксината срещу К-19 противопоказна ли е за хората, които очакват трансплантация, гостът ни отговаря, че те трябва да са едни от първите, които да преминат имунизация, ако не са преболедували.

В „Александровска” болница на всеки 4 месеца се провежда скрининг на пациентите, които са в листа на чакащите за нов бъбрек. Какво показват наблюденията на специалистите по отношение на онези от тях, които са имали челна среща с болестта, както и може ли предварително да се предвиди какъв ще бъде рискът от отхвърляне на новия орган при пациентите с антитела за К-19, заради кръстосана реактивност вижте в следващото видео.

Гардероб водещ: