Запознайте се с първата българка, която ще лети в Космоса (Снимки и Видео)

"Ще знам, че съм живяла пълноценно и ще съм страшно доволна, че България ще продължи да пише история". Това са думи на 19-годишната Татяна Иванова от Добрич, с които младото момиче мотивира желанието си да стане първата българка астронавт.

Татяна Иванова е студентка по инженерна физика в Софийския университет и е приета да участва в единствената програма в света, която тренира и сертифицира кандидат-астронавти в суборбитален полет. Досега тя може вече да се похвали с участията си в два лагера на НАСА – в Измир, Турция, и в Алабама, САЩ.

View post on Instagram
 

Академията към Международния институт по космически науки, в която Татяна ще се включи, ще се проведе през февруари във Флорида, САЩ.

В интервю за Economy.bg тя споделя за пътя и предизвикателствата до реализирането на голямата си мечта.

View post on Instagram
 

"Project PoSSUM е финансиран от НАСА и е първата програма в света, която сертифицира граждани за суборбитален полет. Разбира се, че трябваше да напиша мотивационно есе, да предам CV-то си, както и резюме с академични постижения. Изисква се някакъв предишен опит с гмуркането, както и шофьорска книжка. Най-важното е лицензът за медицинско сертифициране. Аз днес получих своя. Бях на изключително задълбочени прегледи и изследвания в Cardio Fly гр. Варна, където ме сертифицираха с EASA Class , разказва Татяна за приема си в Космическата акадамеия в САЩ.

View post on Instagram
 

Трудности и предизвикателства за Татяна по пътя ѝ до това постижение обаче не липсват. Проблемите, с които девойката се сблъсква, разбираемо за тийнейджър като нея, са предимно от финансов характер. За нейно щастие на молбата ѝ за подкрепа веднага се отзовават редица организации като Фондация „100 Слънца“, NEXO, Масонска ложа „Яйлата“ и "Драгневи Агро".

View post on Instagram
 


Самият проект, по думите на Татяна, се занимава с изследване на специални облаци в горната част на мезосферата. Той включва обучение в орбитална механика, космическа физиология, запознаване със системите за управление на космически апарати, кинематографията в Космоса. Ще има експерименти в самолети за висш пилотаж, хипоксия, събличане и обличане на скафандър, декомпресиране и др.

"За мен това е първата по-сериозна стъпка в преследването на мечтата ми. А самата програма е като една стълбичка – не можеш да прескочиш догоре, трябва да минеш през всички стъпала!", споделя Иванова.

View post on Instagram
 


Интересът ѝ към Космоса се заражда още в детството ѝ. Намира изучаването на Космоса за увлекателно и чете главно такава литература. Желанието ѝ е да допринеса с дейността си за благото на човечеството. "Причините, поради които тази моя мечта се превърна в цел, не могат да се обяснят, трябва да се почувстват... Уникално е", казва още Татяна.

View post on Instagram
 

Затова и голямата ѝ мечта е да стане първата българка астронавт. "Ще знам, че съм живяла пълноценно и бих била страшно доволна, че България ще продължи да пише история", споделя бъдещата астронавтка.

"Аз съм изключително отборен играч, имам ли задачи – забравям да ям, забравям за проблемите си и по-маловажните задачи. Определям себе си като лидер, имам първичен инстинкт да помагам, комуникативна и креативна съм, винаги измислям план Б", допълва още амбициозната студентка.

View post on Instagram
 


Призивът на Татяна към другите момичета е никога да не позволяват на страха от провал да им попречи да се състезават. А на въпросите има ли желание да лети и до Марс, би ли живяла там и как си представя живота на Червената планета, Татяна отговаря така:

"Бих отишла на двупосочна мисия до Червената планета, бях част от екип, който се занимаваше с подробно проучване на планетата. Мисля, че животът ще е нормален, вълнуващ, ще те накара да се почувстваш като човек и да оцениш Земята".

Заселването на хората от Земята на Марс за нея би бил нов пик за човешкото любопитство. "Успеем ли да стигнем дотам, то значи ще имаме базата за надграждане и знае ли човек, може след това да достигнем Европа – спътникът на Юпитер".

Четете още: НАСА: През 2024 г. ще се случи нещо невероятно на Луната