Автор
Ева Григорова

Попитайте Купидон: 10 цели, които задължително трябва да си поставите, за да имате успешна връзка през 2022-ра!

Вероятно хаштагът #couplesgoals ви е попадал неведнъж в Instagram, но истината е, че целите в една връзка са много повече от усмихната снимка в социалните мрежи.

Началото на новата година е най-доброто време, в което да преосмислите отношенията си с най-близкия до сърцето ви човек и да си поставите нови цели, които да дадат стабилност, вълнуващи моменти и много щастие и на двете страни.

Цел едно: Балансирайте времето си заедно с време насаме

В началото на всяка връзка обикновено предпочитаме да прекарваме възможно най-много часове с новия си любим, с течение на времето обаче започваме да усещаме все по-голяма нужда да прекарваме време насаме. Това е съвсем нормално и дори е желателно да се случи в хода на задълбочаващите се отношения.

Желанието на единият партньор да прекарва време без своята половинка обаче не трябва задължително да се приема като необходимост да си починат един от друг или да бъде повод за обида. Всички сме хора и понякога просто имаме нужда да останем сами, за да се презаредим емоционално и ментално, както и за да запазим своята индивидуалност. След кратка пауза, която може да бъде просто една вечеря в приятелска компания или пък уикенд в планината, двамата партньори са готови отново да се насладят един на друг, но този път презаредени и отпочинали.



Цел две: Уважавайте езика на любовта, който говори най-добре вашата половинка

Съществува една теория, която гласи, че езиците на любовта са пет и всеки човек има свой специфичен начин за даване и получаване на любов. Ето и кои са те:

- Физическо докосване
- Прекарване на време заедно
- Думи, които утвърждават партньорите
- Различни жестове
- Подаръци

Напълно е възможно единият от партньорите да предпочита да дава и получава любов чрез физическото докосване, а другият с помощта на комплименти, които да го карат да се чувства добре и да го мотивират да бъде най-добрата версия на себе си.

Тук няма правилно и грешно, важното е единствено двамата партньори да са запознати с езика на любовта на своята половинка.

Цел три: Учете и помъдрявайте заедно

Един от най-добрите начини да станете близки със своята половинка и дори да я опознаете по-добре, е да научите ново умение заедно. Подобен подход има потенциала и да подобри комуникацията във всяка връзка, което пък е допълнителен бонус.

Практикуването на нови и вълнуващи неща придава на отношенията нотка на непринуденост и създава незаменими спомени.



Цел четири: Планирайте срещите си

Според едно скорошно изследване планирането на регулярни срещи води до по-добро качество на връзката и до по-малка вероятност двойката да стигне до развод. Авторите на проучването стигнали до заключението, че е достатъчно да посветите само една вечер в седмицата, за да си организирате вълнуваща среща, за да вървят нещата гладко.

Цел пет: Запознайте се с други двойки

Друго изследване пък показва, че двойки които другаруват с други двойки обикновено са по-щастливи. Този вид общуване дори увеличил нивата на привличане между партньорите.

Освен това специалистите открили, че комуникацията с други влюбени води до по-добро разбиране на мирогледа на мъжете и жените. Приятелствата по двойки дават възможност и на партньорите да наблюдават как техните приятели разрешават своите противоречия, което също е изключително ценен опит.

Цел шест: Поддържайте физическа близост

Физическата близост би могла да бъде много повече от секс. Гушкането например е доказан антидепресант, който помага при справянето със стреса на ежедневна база. За това обърнете му по-голямо внимание и не забравяйте ежедневно да гушкате своя любим.

Цел седем: По-малко чатове

Любопитно изследване показва, че двойки които често си пишат текстови съобщения, всъщност се чувстват по-отдалечени. За това стремете се да общувате с партньора си на живо и ограничете чатовете. Най-доброто им приложение си остава подклаждането на секс фантазиите, което е незаменимо.

Цел осем: Разговаряйте често за целите си

Времето минава неусетно, хората се променят, всички помъдряваме. Това също е съвсем нормален процес, но залисани в ежедневието си често забравяме да му обърнем внимание. Именно за това е толкова важна комуникацията в двойката. Необходимо е и сами пред себе си да признаете, че желанията ви се променят, че емоциите ви не са статични и че в това няма нищо лошо.

Цел девет: Съвет от специалист

Не се притеснявайте да потърсите съвет от семеен терапевт дори само, за да проверите дали всичко е наред. Освен това специалистите биха могли да ви дадат инструменти, които да направят ежедневието ви по-гладко и безпроблемно.



Цел десет: Споделяйте си домашните задължения

Нека си го признаем: повечето хора ненавиждат миенето на чинии и чистенето с прахосмукачка. Ако и вие сте от тях, не забравяйте да си разделяте домакинските задължения на седмична база, така всеки ще знае за какво отговаря през следващите седем дни и няма да ви доскучава.