Автор
Ева Григорова

Как да говорите с него, ако не е добър в леглото

Сексът не ви стига, прелюдиите са твърде кратки или новата поза е била не особено сполучлива? Вие най-сетне се решавате да обсъдите тези проблеми с партньора, а той отбягва този разговор – обръща всичко на майтап или веднага се засяга. Познато ли ви е това?

Често на двойките им е достатъчно трудно да обсъдят сексуалните си проблеми и потребности. Партньорите не намират нужните думи, не събират кураж, повлияват се от различни убеждения, като например „ако чувствата ни са истински, то и сексът трябва да е идеален“.

Любовта не е гаранция за добър секс

Езикът също не ни помага особено за тези разговори, предлагайки ни да изразим мислите си или с медицински термини, или (в зависимост от степента на разкрепостеност на партньорите) с нецензурни и вулгарни думи.

Освен това многовековното табу, наложено на темата за секса и самата интимност на процеса, ни кара да се срамуваме да обсъждаме и споделяме желанията си. В крайна сметка ни се струва по-лесно и безопасно да си замълчим, правейки се, че проблемът не съществува.

Опитът показва, че говорейки за сексуалните си проблеми, ние можем да нараним партньора. Веднага щом отворим дума за това, което не ни харесва в секса, ние получаваме в отговор гняв, срам или обида. Партньорът се замисля, че явно не е най-добрият любовник на света, щом сексът не е идеален. От друга страна ние изпитваме разочарование, ако реакцията и резултатът от разговора не са такива, каквито сме очаквали.

Никакви разговори за проблеми след секс

Провеждайте тези разговори извън спалнята и не обсъждайте проблемите веднага след секс. Нека спалнята ви бъде зона за комплименти и похвали. Уверете се, че сте готови да се изслушате и чуете един друг. Няма да е зле предварително да се разберете какви изрази и реакции са недопустими. Не бива да викате, да упреквате или да обвинявате, нито да се прекъсвате взаимно и да прекратявате рязко разговора, отлагайки го за по-нататък.

Обсъждането на проблемите не противоречи на любовта

Още при първия разговор трябва да обясните на партньора, че това обсъждане е много важно за вас и че вие в никакъв случай не искате да обидите или упрекнете някого.

И не се поддавайте на спекулации от рода на „Ти вече не ме обичаш, щом нещо не ти харесва“, „Ти си изгубила интерес към мен“. Винаги можете да отговорите на подобни заявления с „Обичам те, именно затова искам да поговорим за секса, за да станем още по-близки“.

Твърдо „не“ на обвиненията и претенциите

Говорете за чувствата си без обвинения, използвайки наутрален тон. Важно е обсъждането на проблема да не изглежда като упрек. При това дайте възможност на партньора сам да се изкаже относно твърденията ви.

Няма да е излишно предварително да анализирате поведението си и постъпките на партньора, да определите ясно желанията си. Не забравяйте, че партньорът не може да чете мислите ви и да налучква предпочитанията ви, ако не му кажете за тях.

Потребностите в двойката са еднакво важни

Говорейки за потребностите си в секса, едновременно с това покажете, че мнението на партньора е много важно за вас. Например „Аз искам да пробвам ***, ти какво мислиш за това?“. Предложете на другата страна да ви разкаже за желанията си.

Има едно просто упражнение, което е помогнало на стотици двойки. Всеки един от партньорите съставя на хартия своя списък със сексуални желания. После партньорите си разменят листовете и отбелязват на всяка подточка „да“, „не“ или „не сега“. Тази практика ще ви помогне да обсъдите потребностите си и да стигнете до съгласие.

Целта е хубавият секс

Когато обсъждате секса и проблемите в него, не бива да забравяте, че имате обща цел с партньора – хармоничен сексуален живот. Не е нужно да се съсредоточавате върху търсене на виновника или на причините за неуспеха – иначе можете безрезултатно да зациклите във взаимни обвинения за неопределено време. По-добре предложете изход от ситуацията и питайте партньора за мнението му, акцентирайте вниманието върху това, което наскоро е разбудило въображението ви.

Двойките винаги са в търсене на нещо ново, което ще им помогне да разнообразят сексуалния си живот. Може да е нова поза, реализирани фантазии или използване на секс-играчки. Понякога тези неща могат да обяснят по-добре от думите какво именно трябва да промените в секса.

Не се предавайте

Недейте да се отчайвате и да отстъпвате, ако разговорът не се е състоял от първия път. Ще можете да се върнете към него след няколко дни. Вашият партньор ще има време да обмисли всичко спокойно и да пробва пак да говори с вас. Важното е, че сте положили началото.