9-годишен ученик с увреждания бе изгонен на минусови температури навън заради отказ да сложи маска

9-годишен ученик в инвалидна количка бе изгонен от класната стая и принуден да положи изпит извън сградата на училището при -2 градуса по Целзий. Повод за нечовешкото решение бил фактът, че детето отказало да седи с маска в клас, пише Newspunch.

Травмиращата за детето сцена се разиграла в училище в град Фойтсберг, Австрия.

В момента тече разследване, което да установи защо ученикът от градчето е бил малтретиран по този начин въпреки правото му да не носи маска, важащо за деца с увреждания.

В социалните мрежи бе разпространена снимка на ученика, който е седнал непосредствено до училищния прозорец при гореспоменатите минусови температури.


Заради случая родителите на момчето са наели адвокат и обмислят да сменят училището, информират местни медии.

Маркус Лайнфелнер - депутат от Австрийската партия на свободата, определи казуса като "необяснимо скандален", след което отнесе случая до Министерството на образованието в страната.

Оказва се, че в австрийските училища е практика учениците, които откажат да седят с предпазна марка в часовете, да бъдат изкарвани навън в мразовитото време в резултат на нечовешките правила за борба с COVID-19.

Миналия месец деца от детска градина в Портланд, Орегон, пък били принудени да обядват навън, седнали на кофи, в почти мразовия студ, с цел социалното им дистанциране от останалите деца в детското заведение.

Миналата година Forbes изтри статия, написана от образователен експерт, който твърдеше, че принуждаването на учениците да носят маски за лице причинява психологическа травма, припомнят от сайта.

Междувременно проучване на изследователи от университета "Браун" установило, че средният коефициент на интелигентност на деца, постъпили на детска градина или в училище по време на пандемията, е намалял с цели 22 точки. Налагането на ограничителни правила и носене на маски вследствие на пандемичните мерки оказало особено негативен ефект върху вербалните, двигателните и когнитивните качества при децата, се посочва още в изследването.

Четете още: Световноизвестният гуру Дийпак Чопра: Имаме нужда от пандемия от щастие!