Автор
Ева Григорова

5 важни промени, които да направите в начина си на хранене през 2022-ра

Нека си го кажем направо - за Нова година всички си обещахме да свалим Х килограми, вече навлязохме във февруари и не всички от нас имат точен план как да се случи това.

Точно поради тази причина решихме да ви насочим към един друг прочит на диетите. Последните две години ни доказаха красноречиво колко е важно да обърнем внимание на здравето си навреме и ни намекнаха, че килограмите далеч не са всичко, върху което трябва да се съсредоточим. Много по-важно е как се чувстваме вътрешно, дали имаме енергия и успяваме ли да изградим менюто си, така че едновременно да бъде диетично и здравословно.



Предизвикваме ви през настоящата година да изместите фокуса си от отслабването към създаването на здравословни навици за хранене.

Ето как:

1. Хапвайте поне 5 порции зеленчуци на ден

Всички сме чували безкрайно много пъти колко е важно да хапваме зеленчуци ежедневно, но колко точно? Нутриционистите съветват това да бъдат поне 5 порции на ден. 1 порция се равнява на една чаена чаша сурови зеленчуци или половин чаша сготвени такива.

2. Похапвайте непреработени храни за междинните си хранения

Обикновено ни е трудно да подберем здравословен вариант за следобедна закуска или междинно похапване и затова често прибягваме до пакетирани храни. Ето няколко идеи, които ще направят похапванията ви по-здравословни: цял плод, ядки, крекери от пълнозърнесто брашно, пръчици от зеленчуци или пък варени яйца.



3. Следвайте принципа на здравословната чиния

Отслабването е пряко свързано с това колко сме постоянни в усилията си, а понякога е доста трудно да преценим какво количество храна и в какво съотношения трябва да приемаме. Тук на помощ ни идва моделът на здравословната чиния, който носи баланс в диетата.

Ето го и него:

Нека половината от порцията ви да бъде безскорбялни зеленчуци като броколи, домати или патладжани например
¼ протеини - като месо, риба или яйца
¼ качествени въглехидрати - като сладък картоф, бобови или пълнозърнести култури

4. Пийте основно вода

Алкохолът, газираните и енергийните напитки, соковете и коктейлите изобилстват от течни калории. Чаша бяло вино се равнява на около 100 калории, лимонадата на 130, а портокаловият сок - на 80. Това може да не звучи много, но ако изпиете няколко чаши от различните напитки през целия, ден това може да се превърне в половината калории, които трябва да приемате на ден. За това специалистите съветват да заложите основно на водата.



5. Глезете се

Това е един съвет, който често отсъства при голяма част от диетичните режими, но множество психолози предупреждават, че това е основната причина повечето диети да се провалят с гръм и трясък. Шоколадът и сладоледът са част от живота ни и няма нищо лошо в това да си ги позволявате по контролиран начин. Най-добре е в началото да ползвате хранителен дневник, в който да записвате как се храните и така да изберете един или два дни от седмицата, в които да се поглезите. Звучи като готин план, нали?