Ценните съвети на една пътешественичка как да пътуваме по света и да похарчим по-малко пари

Джемима Скели е инфлуенсър от Австралия, която развива успешен Инстаграм профил за пътешествия, споделяйки приказни снимки от посещенията си в различни дестинации по света. На базата на личния си опит тя предлага няколко добри идеи как да планираме качествено екскурзията си така, че да спестим максимално от разходите си по време на ваканцията си в друга страна.

View post on Instagram
 

Вероятно края на пандемията предстои, а с него идва и желанието ни да пътешестваме. Ето и съветите на Джемима:

Проучете държавите

Искате държавата, която ще посетите при следващото си пътешествие, да бъде хем красива, хем евтина? Винаги има алтернатива. Ако Италия ви се струва по-скъпа дестинация, то спокойно може да планирате пътешествие до Хърватия. Загреб например е великолепно място за туристи. Дубровник пък е чудно кътче с древна история, което всеки трябва да види с очите си.



Винаги търсете безплатни места за обиколка

Джамима винаги спестява пари от платени обиколки из музеи и други забележителности. Прави го, защото на много места има възможности за разходки, които са напълно безплатни. Достатъчно е първо да разузнаете всички онези вълнуващи места, които предлагат свободен достъп за всеки турист. Вероятно не знаете, че в Пентагона например се влиза безплатно, в това число и базилика "Свети Петър". А за великолепните европейски площади, които са задължителна спирка за всеки турист, едва ли някой ще ви търси пари. Има и места по света, като Лувъра например, които предлагат свободен достъп в определени дни от седмицата. Струва си да проучите тези неща, нали?

View post on Instagram
 


Изберете градския транспорт

Такситата или колите под наем са удобен начин да пътувате между по-отдалечени места в даден град или от един град в друг. Ще спестите много пари обаче, ако все пак се доверите на градския транспорт. Цените, които ще ви таксуват таксиметровите шофьори, ще ви излязат доста солено в сравнение с тези, които ще дадете за градския транспорт. Необходимо ви е само да си купите карта за няколко дни, с която ще обиколите всички набелязани от вас места за максимално кратко време, без да ви се налага непрестанно да бъркате в портфейла си за скъпа кола под наем или такси.

View post on Instagram
 


Планирайте умно

Не се нахвърляйте на голям брой места, които искате да разгледате в рамките само на едни ден. Вместо 10 свийте набелязаните туристически цели до пет на брой. Междувременно ще имате възможност да отдъхнете в някое приятно заведение, предлагащо чудесна местна кухня, да прецените финансите си, да разгледате с телефона си още опции за посещения или да изберете подаръци за близки и приятели. Ако пък решите да спестите от храната в заведение, най-икономично ще ви излезе, ако пазарувате в някой голям магазин. Разбира се, това е и въпрос на личен избор.

View post on Instagram
 


Търсете квартира с кухня

Намерете си малко апартаментче, в което има кухня. Това ще ви даде възможност да си пазарувате от магазина и да си готвите винаги, когато решите и така да спестите от скъпите ресторанти.

Важен е и сезонът

Намаленията по магазините обикновено са извън туристическия сезон. Така че, ако искате да спестите разходи, заложете на този период, който е свободен откъм приливни туристически вълни. Инфлуенсърката признава, че така рискувате да не улучите хубаво време, но пък една щателна проверка на прогнозата за времето ще ви помогне да изберете най-подходящите дни.

Четете още: Перперикон - древното кътче от България, което си струва да преоткриете