Човешкото тяло е съвършен механизъм, способен да се саморегулира. Когато усети липсата на нещо важно, то винаги търси, по един или друг начин, да ни алармира, че нещо не е наред. Прави го чрез мозъка, който изпраща сигнали до тялото. Това е и причината понякога да чувстваме непреодолим глад или жажда към конкретен продукт.

Какво означава обаче, когато изведнъж започнете да чувствате неутолимо желание към кафето? Всички сме наясно, че трябва да внимаваме с прекалената му консумация. Ето защо, в случай че се озовете в подобно положение, в никакъв случай не трябва да се наливате с литри кафе, а да видите доколко балансирано е храненето ви и от дефицита на кои вещества страда организма ви.

Фосфор

Той е важен за мускулите и кръвта. Дефицитът му може да доведе до анемия, липса на апетит, слабост в мускулите. Набавете си фосфор не с кафе, а със зърнени храни, пилешко, говеждо месо, бирена мая.

Желязо

Играе важна роля за много процеси в организма, за здравето на сърцето. Падането на косата, ниският тонус, липсата на енергияса често признаци на липса на желязо. Богати на желязо храни са черен дроб, яйца, млечни продукти, боб, леща, червено цвекло, аспержи, броколи, цитрусите, зърнените продукти, натуралният шоколад.

Сяра

Тялото ни я ползва за образауването на колаген и кератин. Ако я няма, организмът става слабо устойчив на възпаления, кожата изтънява. Среща се в марулите, яйцата, зърнените храни, авокадото, лука, ядките.

Сол

Липсата ѝ води до задържане на течности в организма. Симптомите са главоболие, умора и раздразнителност. Пийте т.нар електролитни напитки – зеленчукови сокове, айрян и солете храна си умерено с морска сол.

Четете още: 5 причини да откажете кафето