Пиенето на кафе е навик, който веднъж настанли удобно във всекидневието ни, много трудно може да бъде си тръгне от там. Ароматът му е онази сила, която успява да те накара сутрин да станеш от леглото, то е и перфектното извинение да се измъкнеш за 10 минути от работното място. Как да се откажеш от него? То обаче може да бъде едно истинско зло, събрано в малка чаша. Причината за това твърдение е, че то съдържа кофеин, който е известен като враг на здравето. И ако сте напът да предприемете тази сложна стъпка, а именно да откажете кафето, ще ви направим една ценна услуга, като ви споделим кои са 7-те причини да го направите.

1.Нервите ще станат много по-издържливи

В първите дни, след като спрете кафето, няма да усетите положителна промяна. Ще бъдете изнервени, защото сте свикнали да приемате прилична доза кофеин, той е вашият наркотик и съвсем логично ще мислите, че ви липсва. Ако не се предавате обаче, след време ще усетите необичайно за вас спокойствие. Сърцето ви също ще бъде много по-спокойно.



2.Кожата ви ще се преобрази

Приемът на кафе дехидратира кожата ви, а това е пагубно за нея. Повярвайте, тя ще се прероди, ако я избавите от този кофеинов ад. Организмът ви ще започне да се пречиства и това несъмнено ще се отрази чудесно на кожата ви. За допълнителен ефект всеки път, когато ви се припие кафе, пийте вода.

3.Може да отслабнете

Знаем, че мислите обратното. Много хора приемат почти цялото количество необходими калории за деня само с кафетата, защото ги предпочитат прилично подсладени. Но истината е, че дори тези, които пият черно кафе без мляко и захар, ще усетят положителната промяна в теглото си. Все пак, замествайки ароматното питие с вода, ще ограничите приема на калории.



4.Ще спите по-добре

Една от основните вреди, които кофеинът нанася на организма, е отрицателното му влияние върху съня. Той ни превъзбужда и понякога ни е по-трудно да заспим, ако сме изпили повече кафета през деня. Ето затова сутрин се събуждаме уморени и веднага се сещаме за стимуланта в лицето на кофеина и отново прибягваме към него. Не искате да бъдете в този омагьосан кръг повече. Много по-благоприятно е за организма да се наспите добре и сутрин да започнете деня отпочинали без намесата на кафе или други „събуждащи“ напитки.

5.Усмивката ви ще бъде по-бяла



Кафето е киселинна напитка, следователно тя уврежда емайла на зъбите и оставя петна по тях. Ето защо много заклети кафеджии имат не чак толкова бели усмивки, на някои дори са сериозни пожълтели. Ако се откажете от тази напитка ще се радвате на много по-хубави и искрящи зъби.

И след като ви разказахме колко по-хубав ще бъде животът ви без кафе, е добре да ви споделим и добрите страни на напитката. То забързва метаболизма и ви кара да отделяте повече течности. Освен това съдържа антиоксиданти и флавоноиди, които се отразяват добре на човешкия организъм. Затова не изключвайте кафето напълно от живота си, но го ограничете максимално.

Четете още: 5 въпроса, които трябва да зададете на гинеколога си