Автор
Радина Василева

Код здраве: Най-честите причини за болки в коремния пояс

Няма човек, който поне веднъж да не е изпитвал значителна болка в коремната област, за която осъзнава, че не е предизвикана от храна. Тези състояния са не просто болезнени, но и притеснителни, защото трудно може да се предвиди как и колко бързо ще се развият. В коремната област има доста органи - едно до друго са жлъчка, черен дроб, панкреас, дебело черво, апендикса от дясно… Няма как да не се запитаме - можем ли ние, медицинските лаици, да разберем откъде идва болката, за да знаем какво да правим и най-вече – какво да не правим, докато посетим специалист. Оказва се, че можем, стига да знаем къде и как обикновено боли всеки от тях. Яснота по темата днес в „Код здраве” дава един от най-уважаваните специалисти в областта на коремната хирургия - доц. Веселин Маринов - хирург, гастрохирург, началник на сектор Минималноинвазивна и лапароскопска хирургия в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда. В аванс само ще ви споделим нещо, на което доц. Михайлов много държи – най-лошото, което човек може да направи, ако има болки в областта на корема, е да се самолекува или да чака да му мине от само себе си.

В следващите минути от доц. Маринов ще разберем как обикновено болят апендикс, жлъчка, дебело черво, панкреас, кои са най-честите усложнения, които причиняват, както и защо миниинвазивната и лапароскопска хирургия са все по-предпочитани пред стандартната отворена хирургия, ако се стигне до оперативна намеса.
Вижте повече от разговора му с Радина Василева във видеото!Кой е днешният ни гост накратко:


Доц. д-р Веселин Маринов е хирург, гастрохирург, началник сектор Минималноинвазивна и лапароскопска хирургия в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда.
През 1997г завършва медицина в МУ – София. От 1998 до 2003г работи и специализира хирургия в Трета хирургична клиника на УМБАЛСМ „Пирогов“. Същата година придобива специалност „Хирургия“. В периода 2003-2005г работи в УМБАЛ „Лозенец“ в екипа на Проф. Гайдарски. През 2005г спечелва стипендия и заминава на едногодишна специализация в областта на чернодробно-панкреатичната и онкологична хирургия в гр. Есен и Бохум, Германия. Преминал е курс по трансплантационна хирургия в Ню Касъл, Великобритания. В МБАЛ „Токуда Болница“ е от самото начало. През 2008г преминава курс по миниинвазивна хирургия на щитовидната жлеза в Загреб, Хърватска. Има сертификационни курсове по жлъчно-чернодробна, панкреатична и лапароскопска хирургия. През 2011г. Защитава дисертационен труд на тема „Проучване върху хирургичното лечение на хроничния панкреатит“ и придобива образователна и научна степен „Доктор“. През 2014г оглавява направление Миниинвазивна и лапароскопска хирургия. Автор и съавтор е в над 40 национални и международни публикации. През 2014г завършва УНСС, специалност Публична администрация, Здравен мениджмънт.