Топ 4 на най-горещите тенденции в джендър модата: От жени в смокинг до мъже с токчета и грим

Днес половете не са това, което бяха. Ообено когато говорим за тенденции в модата. За най-горещите топ течения в джендър модата научаваме от видеото на Ралица Петровa във vbox7. В тях естествените възприятия са подложени на изключително изпитание, а стереотипите са тотално заличени - като се започне от дами в изискани смокинги и се стигне до къси фанелки и токчета за господата. Що се отнася до грима - той е задължителен и за жени, и за мъже.

Джендър грим

С цел да обори мита, че макиажът е предназначен само за жени, Хари Стайлс пусна миналата година своя собствена марка “джендър неутрална” козметика (като лак за нокти и фон дьо тен в изчистени опаковки) Разбира се, мъже в грим не е нова идея (drag кралиците го правят от десетилетия), а великият Жан-Пол Готие имаше линия с мъжки макиаж още преди двадесетина години), но напоследък явно става все по-популярна, а скоро може би фраза от типа на: “Не харесвам момчета с много грим, предпочитам нещо по-натурално” може да звучи като нещо напълно нормално в нашето ежедневие.

View post on Instagram
 

Мъжки crop top-ове

През изминалите години на мода се завърнаха изрязаните блузи (т. нар. crop top-ове) за мъже. Първо, на ревютата на дизайнерски къщи като Yves Saint Laurent, а вече и в асортимента на масови марки като ASOS. Казваме “завърнаха”, защото трендът всъщност далеч не е нов, а започва още през 70-те. Очаквано много от феновете му през десетилетията са екстравагантни певци като Лени Кравиц и Дейвид Боуи, но мъжките изрязани блузи съвсем не са запазена марка само на шоумените. Всъщност самият Силвестър Сталоун носи такава в “Роки”.

View post on Instagram
 

Power suit за жени

Наскоро възкръсна и power suit модата – тренд, при който жени носят смокинги с уголемен размер и традиционно “мъжка” кройка. Когато става дума за дами в костюми, голяма част от заслугата носи Коко Шанел. Нейният тоалет най-често включва пола, но в последвалите десетилетия жените все по-често започват да носят панталони. С пика на феминисткото движение през 80-те, power suit модата също става по-популярна от всякога. В днешно време, “мъжки” костюми носят звезди като Ким Кардашиян, Мегън Маркъл и Блейк Лайвли.

View post on Instagram
 


Мъже на токчета

Повечето от нас гледат на токчетата като на женски аксесоар, но в началото те са предназначени само за мъже. Точно така. Когато за пръв път нашумяват във френския кралски двор през 17-и век, високите обувки са носени от Крал Луи XIV и последователите му. Чак десетилетия по-късно дамите благороднички също започват да ги обуват и така си “присвояват” тренда. Чудим се кой е джендър бендърът в този случай?

View post on Instagram
 

Четете още: Наследството на Тиери Мюглер: Дизайнерът с лице на супергерой, който тотално промени света на модата