Пет много прости промени в начина ви на хранене могат да ви осигурят с 10 години по-дълъг живот, сочи ново проучване.

Всеизвестен факт е, че човек е това, което яде и здравето ни зависи до голяма степен от менюто ни, а пък от здравето ни зависи и животът ни. Така че - внимавайте с какво захранвате тялото си, за да бъдете по-дълго в добро здравословно състояние и съответно да живеете по-дълго. А какви са лесните начини да удължите дните си с цяло десетилетие, научете още сега.

Наблегнете на следните храни:

Бобови култури

Бобовите култури са богати на фибри, каквито обикновено не консумираме достатъчно, ако не обръщаме внимание на храната, която приемаме. Медиците препоръчват да включваме около 30 г дневно, за да намалим риска от сърдечни заболявания, инфаркт, диабет тип 2 и рак на червата. Фибрите са отлични и за поддържане на добро тегло, защото засищат и стимулират чревната функция. Най-добрите източници на протеин от бобовите култури са: леща, грах, нахут и фасул.

Пълнозърнести храни

В пълнозърнестите храни се съдържат не само така полезните фибри, но и много други хранителни вещества, които ни предпазват от различни болести и ни поддържат във форма. Те са източник на естествени мастни киселини, антиоксиданти, магнезий и мед. Просто следващият път, когато ви се прияде паста или пица, заложете на пълнозърнестия им вариант. Вкусът е все така страхотен, а ползите за здравето ви определено си заслужават.

Ядки, ядки и пак ядки

Диетолозите винаги препоръчват суровите ядки, когато искате да се разделите с излишните килограми. Но дори и целта ви не е да отслабвате, а просто да останете здрави, отново заложете на тях. Трябва да знаете, че ядките са калорични, затова не залагайте на големите количества. Една шепа сурово кашу или бадеми на ден е напълно достатъчна, но хапвайте всеки ден.

Ограничете:

Червеното месо

Много проучвания сочат, че хората, които консумират червени меса по-малко, имат по-дълъг живот. Защото прекаляването с този вид месо може да доведе до здравословни усложнения и дори повишава риска от развиването на рак, сърдечни заболявания и диабет. Не е необходимо да зачерквате телешкото, свинското, агнешкото или говеждото месо напълно от менюто си, но сведете консумацията до минимум.

Преработеното месо

И като цяло преработените храни. Ако искате да бъдете в добро здраве, то не е препоръчително да консумирате салами, бекон и наденички всеки ден. Ограничете ги до веднъж седмично. По този начин хем ще бъдете по-слаби, хем по-здрави.

Четете още: Новата антигенна ваксина пристига в България през март